С много наситена програма бе първият ден от започналия днес в Арена Ботевград международен турнир по спортна акробатика. Надпреварата стартира в 9 и половина  и продължи до вечерта. Имаше само две прекъсвания - едното бе паузата за почивка между 2 и 3 часа следобед, другото - за офицалното му откриване.


Стартът на проявата официално бе даден от кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. Той поздрави всички участници,  благодари на Българската федерация по спортна акробатика за определянето на нашия град като домакин за първи път на международен турнир. И в тази връзка обяви, че между двете страни - федерация и община, има  предварителни разговори догодина Ботевград да приеме състезание от по-висок ранг, като турнир от Световната купа.


Генералният секретар на БФСА Недко Костадинов връчи почетни плакети за принос към организирането на турнира на кмета Иван Гавалюгов, на директора на ОП Балкан Михаил Михайлов и, разбира се, на основоположничката на акробатиката в Ботевград и председател на клуба Добринка Николова.


В турнира вземат участие състезатели от 18 клуба от 5 държави . От България, освен домакините от Ботевград, участват няколко клуба от Бургас,  два клуба от Горна Оряховица, Локомотив Русе, клуб "Стефан Данчев" от Сливен и столичните ЦСКА и Акро Тамп. Силната английска школа е представена от акробати от град Ланкастър, акробатите на Молдова са от град Тираспол, тези от Грузия са от столицата Тбилиси, а Гърция участва с два клуба по спортна акробатика.


В днешната програма взеха участие всички акробатични видове от Ботевград. Това бяха четири тройки в различните възрастови групи, една двойка и още една двойка, в която връхчето бе от Ботевград, а основата от ЦСКА.


При най-малките двойката н КСА Балкан Деница Босилкова и Мартина Нитова получи трета оценка за своето съчетание и  спечели бронзов медал. Двете ни момичета, които са заедно малко повече от година, споделиха, че са доволни от тяхното представяне.


При най-малките тройки, които по регламент също играят само една комбинация, нашите момичета Маги, Мина и Марго заеха четвъртото място. Те видимо бяха разочаровани от това, че не попаднаха сред призьорите, но пък са амбицирани да стигнат до отличията на държавния шампионат през юни. Първите три места бяха окупирани от представители на клубовете от Бургас.


Силно изигра първоно си съчетание по-голямата тройка от 7 до 16 години Мария Хачатрян, София Маринова и Светлана Хачатрян, като за него получи най-висока оценка. След изиграване на втората комбинация те запазиха първото място и утре ще играят на финала.


При тройките от 9 до 16 години Леа Ненкова, Василена Рабохчийска и Даяна Николова са с четвърти резултат след двете си комбинации и утре също ще играят във финалите.


При двойките от 9 до 16 години Елена Босилкова бе връхче, а основата бе Полин Петрова от ЦСКА. Те са лидери в класирането преди финалите.


С първа оценка в темповата комбинация при най-големите тройки са Дария Иванова, Стейси Василева и Габриела Боевска. Утре от 9 сутринта те ще изиграят и темповото си съчетание и няма съмнение, че ще се класират за финала, като третото им изиграване ще бъде около обяд.


Останалите резултати от представянето на нашите акробати очаквайте след края на утрешния втори ден на международния турнир.