Ботевградчани се присъединиха към националните чествания на 9 май – Ден на победата над хитлерофашизма и Ден на обединена Европа. Празничната програма, посветена на днешния двоен празник, започна с изпълнения на Общински духов оркестър – Ботевград. В центъра на Ботевград оркестърът изсвири мелодиите на най-популярните руските песни, вдъхновявали воините на бойните полета.  


Точно в 11 часа тържествено шествие от представителни лица, гости от Руското посолство в България и граждани пое от сградата на общинската администрация към площад Незнаен воин, където се състоя ритуалът по поднасяне на венци и цветя пред морената, на която са изписани имената на 63-ма бойци от Ботевградския край, загинали във Втората световна война. 


От трибуната пред възпоменателната плоча бе припомнено:


Днес е девети май! Денят, който напомня за милионите жертви във Втората световна война – най-опустошителната в историята на човечеството. Втората световна война – разразила се в периода 1939 – 1945 год., в която са въвлечени 61 държави, военните действия се водят на територията на 40 страни.  На бойните полета остават 52 милиона загинали. Десетки градове и села са превърнати в руини.  


Историческите анализи я определят като война, която се превръща в урок за цялото човечество, който не бива да забравяме. 


 Над 1 100 души от Ботевградска околия участват в двете фази на втората световна война. Наред с мъжете в армията, като доброволки постъпват 20 жени – 5 самарянки в болниците, а останалите се сражават на фронта.


На 9 май 1995 год. на това място е издигнат паметник в знак на признателност към загиналите бойци от нашия край. 


9 май 1945 год. слага край на една милитаристична политика и поставя началото на нов период на отношения. Страните от Атлантика до Урал, в зависимост от политическите, икономическите и идеологическите  си доктрини, създават свои обединения, продиктувани от интересите им. 


На същата дата – 9 май, но през 1950 г., френският външен министър Робер Шуман излиза с декларация пред международната преса. В нея призовава Франция, Германия и другите европейски страни да се обединят от икономическите си интереси. Този акт се възприема като първа стъпка към създаване на европейска федерация.  Постепенно към обединението от шест държави в лицето на Франция, Германия, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург се включват Великобритания, Ирландия, Дания, Гърция, Испания, Португалия, Австрия, Финландия, Швеция.


На срещата на ръководителите на Европейския съюз през 1985 г. е взето решение 9 май да бъде обявен за Ден на Европа, който в България отбелязваме с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 год. 


По повод 9-ти май поздрав към ботевградчани отправи Мария Балашова – втори секретар на Руското посолство в България. Тя също постави цветя пред морената с имената на загиналите от Ботевградския край във Втората световна война. Преди това г-жа Балашова, представители на Руския клуб в Ботевград и на Клуб „Русофили” поднесоха цветя пред паметната плоча /зад Общинта/на руските военни, загинали в катастрофа.  


Честването на Деня на Обединена Европа ще продължи от 17 часа в залата на Исторически музей – Ботевград. Там ще се състои среща-разговор с нашата съгражданка Боряна Спасова – представител на Европейската комисия в Брюксел.