Днес в Арена Ботевград се състоя пресконференцията, организирана от БК Балкан преди третия и четвъртия мач от финалната плейофна серия между Балкан и Левски Лукойл.  Интересът към нея не бе голям, може би заради късното й обявяване, почивния ден и провеждането на евроизборите. Освен старши треньорът на Балкан Небойша Видич и баскетболистът на домакините Павлин Иванов, поканата да участват в нея приеха и наставникът на Левски Лукойл Константин Папазов и мениджърът Веселин Веселинов.


Основният акцент в днешната пресконференция бяха думите на старши треньора на Балкан Небойша Видич. Той се върна четири години назад, откакто всъщност е начело на мъжкия тим. И изброи някои фрапиращи според него неща, които съпътстват българския баскетбол. И свързани главно с участието на Балкан както в турнира за Купата на България, така и в първенствата на НБЛ. В които за тези четири години е забелязал отчетливо накланяне на везните в посока на отбора, в чието наименование присъства името на основния спонсор Лукойл - първоначално Лукойл Академик, а сега Левски Лукойл.


Основната цел на тази хронология от страна на Небойша Видич бе ясно изразеното му желание в предстоящите два мача в Ботевград двата тима да бъдат при равнопоставени условия. "Досега под мое ръководство Балкан участва в два финала и в двата имам претенции, че бяхме ощетени. Не искам това да се случи за трети път."


"Първо, бих искал всички актьори в мачовете в понеделник и в сряда - състезатели, треньори и другите участници - да си вършат работата професионално, а не поради незнание или непочтеност да окажат влияние върху хода на срещите. Второ - призовавам нашите привърженици в залата да не използват никакви грозни думи по адрес на играчите и щаба на съперника, да не говорим пък въобще за хвърляне на предмети. И трето - Балкан е един наистина добър и истински клуб. В него не се селектират непочтени хора. И използването на удряния и симулации въобще не е наш начин на действие. За такова нещо по време на тренировки има наказания".


Продължителното изложение на старши треньора на Балкан предизвика възражения от страна на представителите на Левски Лукойл. Те прекъснаха наставника на Балкан по средата на неговото изказване. Мотивът им бе, че са уважили поканата за участие, за да говорят по предварително зададената тема на пресконференцията. След което диалогът между Видич и Папазов премина в свободен разговор между двамата.