Повратната точка за решението на Иван Лилов да напусне "Балкан" стана пропадането на почти сигурния му договор със сръбския Swisslion Таково. За осуетяването му от обкръжението на баскетболиста обвиниха, макар и не официално, но достатъчно публично, Георги Младенов и заелия се отскоро с мениджърска дейност бивш играч на "Балкан" Вид Жаркович. Били искали комисиони.

От този момент баскетболистът съзнателно обви в мъгла по-нататъшните си ходове. След завръщането му от АЕК, където бе на проби и не бе одобрен, играта на криеница  премина в друга фаза. Която в доста моменти придобиваше откровен пейзански оттенък с използване на хитрини, завоалирани по подобие на  главата на щрауса, като изчакването на подписването на договор с "Балкан" от големия брат.

 От което стана прозрачно ясно, че самоцел за Иван е не толкова преминаването му в друг отбор, колкото самото напускане на "Балкан".  Единствения отбор, в който израсна като играч. И бе уважаван от разбиращата публика,  на която някъде се опита да изкаже дежурната в такива случаи благодарност.

На другата везна са обективните реалности, довели до решението на талантливия баскетболист. Още миналия сезон, заедно със съиграчите си, изпита на гърба си финансовата криза в БК "Балкан".  Която бе доста продължителна и бе старателно прикривана и от треньор, и от ръководство. Такава избухна и преди началото на този сезон, след като кметът Георгиев съвсем не навреме реши , че няма да дава повече пари за баскетбола, след като вече имаше подписани договори с треньор и няколко играчи. И  мъжкият отбор едва не бе разпуснат до намесата на Сашо Везенков и на президента на футболния клуб Тихомир Нинов.

 .За съжаление оказва се съвсем вярно твърдението му, че организацията на баскетбола в Самоков е на по-високо ниво от това в Ботевград. И то от години. И че една мощна фирма може да поддържа на високо ниво не само мъжки тим, но и женски и цяла школа, за разлика от един кмет и само от общинския бюджет. Което наистина не само че не е нормално, но е и прецедент, и то бързоликвиден. Така че сантименти относно дезертирането на Иван Лилов може да има, но отдавна не те са определящи. Въпреки че очаквахме да заиграе в силен чужд отбор, а не отново в Софийска област.