Сериозен конфликт се заформи в Италия, след като президентът на местната федерация Джани Петруци обяви, че носителят на трофея в Шампионската лига Виртус Болоня ще играе в Еврокъп през следващия сезон.


Съжалявам и съм разочарован. Анулирайки договора си за участие в Шампионската лига, Виртус Болоня нанесе сериозен удар на ФИБА. Преди година клубът получи право на участие чрез уайлд кард, като ние също помогнахме за това. Преди няколко месеца Виртус и Шампионската лига дори говореха за дългосрочно споразумение, а сега, след като първите спечелиха 1 млн. евро, са решили да се оттеглят”, призна Петруци.


Решението на Виртус е прекалено за имиджа на италианската федерация и е срам за системата в баскетбола. Следващата седмица ще има Управителен съвет и ще решим дали да оттеглим кандидатурата си за домакинство на група на Евробаскет 2021. Не можем да направим нищо в тази ситуация. Отборите сами взимат тези решения. ФИБА трябва сама да се защити”, допълни президентът на федерацията на Апенините.