Квалификациите на баскетболната Шампионска лига в Ботевград ще се проведат при изключително стриктни мерки по примера на т.нар "балон" в НБА. В момента сезонът отвъд Океана се доиграва в комплекса "Дисни Уърлд" в Орландо заради пандемията COVID-19, като и квалификациите в България ще имат сходен характер. Турнирът ще се проведе от 22-25 септември в "Арена Ботевград" като за първи път български баскетболен отбор има възможност да организира толкова мащабна надпревара.


Официален медиен партньор на турнира е Българската национална телевизия, която ще излъчи в ефира на БНТ 3 всички мачове от квалификациите в Ботевград.


По време на турнира всички играчи ще бъдат настанени в хотел "Riu Pravets Golf & Spa Resort" и ще имат достъп единствено до хотела и залата. Участниците нямат право да напускат територията на тези места, като и всички служебните лица на срещите също ще бъдат настанени на определено място. Мачовете ще се играят в "Арена Ботевград", а за тренировки отборите ще използват и старата зала в Ботевград, която носи името на легендата на Балкан Георги Христов.


Предвижда се пълна дезинфекция както на залите за тренировка, така и автобусите, които ще обслужват отборите. Преди да пристигнат всички отбори и служебни лица трябва да предоставят негативен резултат от PCR тест. Медицинско лице от Шампионска лига също ще следи за състоянието на всички играчи по време на турнира. Задължително е носенето на предпазни маски. Очакват се повече от 200 участници. 

Първият отбор, който пристига тази вечер, е единственият представител на британския баскетбол в момента в Европа - Лондон Лайънс. Останалите отбори се очаква да пристигнат в неделя следобяд и понеделник.В квалификациите ще участват общо 8 отбора като два от тях ще се класират за редовния сезон. Балкан излиза във вторник на полуфинал срещу беларуския Цмоки Минск. Срещата е от 20:30 часа и ще се излъчва на живо по БНТ 3. 


Ето и пълна програма за турнира:


22 септември (вторник)


16:30 Нептунас Клайпеда (Литва) - Лондон Лайънс (Великобритания) D2

20:30 Цмоки Минск (Беларус) - Балкан (България) D1

 


23 септември (сряда)

16:30 Фрибург Олимпик - Спортинг (Португалия) C2

20:30 У-БТ Клуж Напока (Румъния) - Игокеа (Босна и Херцеговина) C1

 

24 септември (четвъртък)

20:00 Победител от D1 и D2 

 

25 септември (петък)

20:00 Победител от C1 и C2 

 

Турнирът ще се проведе без публика като всички шест мача ще бъдат излъчени на живо в ефира на БНТ 3.