Италианският Варезе се отказа официално от участие в Шампионската лига, въпреки че бе включен в обявената на 21 юни схема на турнира. Причините за оттеглянето бяха обявени от генералния мениджър на Варезе Андреа Конти. "С почти изцяло нов състав участието ни в Шампионската лига ще бъде твърде рисковано. Освен това са необходими и допълнителни ресурси. Така че в сегашната ситуация е за предпочитане да се концентрираме само върху италианския шампионат", каза Конти.


Варезе е третият отбор от Италия, който се отказва от участие в евротурнирите. Другите два са  Авелино и Триест, които трябваше да се включат в турнира за Купата на ФИБА Европа. Този факт би отворило възможност за участие на друг италиански клуб - Бреша.


Мястото на Варезе в Шампионската лига ще бъде заето от шампиона на Португалия Бенфика. Той ще започне от първия квалификационен кръг и ппо този начин ще бъде един от вероятните съперници на Балкан.


Влизането на Бенфика изпраща черногорския Морнар Бар във втория квалификационен кръг. Вторият в първенството на Черна гора първоначално трябваше да започне от първия.