„Тютюн, енфие & сие“ – така са нарекли своята подвижна изложба организаторите от Горна Оряховица. Това е третата поредна изложба, с която гостуват на Музея в Етрополе.
Исторически музей - Горна Оряховица ежегодно организира тематични изложби, с които по атрактивен начин представя забравени и слабо известни експонати и факти от историята и бита на града.
Най-популярните от тях са превърнати в мобилни колекции, които често гостуват в различни културни институти в страната. Три от най-търсените изложби са обединени в трилогия, озаглавена "Пороците". Всяка от отделните експозиции представлява закачлив поглед към представените човешки слабости, които от векове галят сетивата, завладяват неусетно и понякога ни превръщат в свои пленници.
Предните две години етрополци имаха възможност да разгледат:
• „Алкохол & Амбалаж“ - събрала различни видове бутилки, гарафи, чаши, халби и етикети от началото на миналия век.
• „Захар, кафе & сие“ представя историята на сладките изкушения в Горна
Оряховица, един от градовете в страната с многогодишни традиции в сладкарството.
Сега се представят с„Тютюн, енфие & сие“, която е своеобразен разказ за комерсиализирането на една от човешките слабости.
Чрез експонатите се проследява историята на тютюна, на тютюновите изделия,   представени са различните начини за употреба на тютюна – дъвчене, смъркане, пушене. Експозицията представлява своеобразен разказ за комерсиализирането на една от човешките слабости.
Съществена част от изложбата са дарения на горнооряховчани, включително цели колекции от табакери, запалки и кибрити. Илюстративни табла показват архивни фотографии, свързани с производството и потреблението на тютюна в България, както и парадоксални реклами на порока.
Всичкото това, и още нещо, го разказа при откриване на изложбата директорът на Идсторическия музей в Горна Оряховица Пламен Мадемов.
Изложбата ще остане в град Етрополе до края на месец септември.