Под това заглавие преди време съобщихме, че и тази година, за четвърти пореден път в периода между 5 и 7 юли, ще се проведе Националният поход  „Ком – Емине за три дни”, организиран от Туристическо дружество „Старопланински турист” – гр. Етрополе. Целта на мероприятието е целият маршрут „Ком – Емине”, известен като „Маршрут на Дружбата”,  да бъде разделен  на девет участъка, които да бъдат покрити за периода от  три поредни дни от участниците в инициативата, като всеки отделен маршрут се поема от отделна група.
За тази година е планирано в походът да се включат около 75 души - членове на туристическото дружество, симпатизанти, както и други, проявяващи интерес лица, което да доведе до популяризиране на туризма сред населението.
Предвидено е като участници да се включат велосипедисти и мотористи за някои от маршрутите.
Тръгване на групата на 05.07.2019 г. от гр. Етрополе към с. Дъскотна. Следва пешеходен 5-часов преход до х. Топчийско и нощувка там. На 06.07.2019  преход до с. Козичино с 6-часов преход и нощувка. На 07.07.2019 г. отправяне към н. Емине с 11-часов преход и отпътуване към гр. Етрополе.
Участието на етрополци се организира със спомоществователството и спонсорството на Община Етрополе, за което организаторите изразяват сърдечните си благодарности.


С материала,  който предлагаме на нашите читатели сме подбрани интересни факти за   похода.


Всяка година през юли-август се провежда традиционен поход Ком-Емине, организиран от БТФ. От 2009 г. са се включили над 600 човека, като всяка група е между 40-50 човека (всяка година стартират една или две групи). Маршрутът се изминава за около 16-18 дни, като на ден разстоянията са между 20 и 43 км, със средна продължителност на ходене 8-15 часа. През голяма част от похода участниците са придружавани от кола, пренасяща основната част от багажа, бивачни съоръжения и храната.
Най-стар участник в организираните походи на БФТ е бай Кольо от Асеновград, на 80 г. Прави прехода през 2015 г. като подарък от дъщеря му за рождения ден. Това е третото му минаване по маршрута, прави го без никакви проблеми и с добро темпо. Най-младият участник пък е 10-годишно момиче, което е било със семейството си и 12-годишното си братче.
Eто още интересни нещица около този поход.
Най-популярният маршрут в България всяка година привлича хиляди ентусиасти да го преминат пеша, с колелета, мотори, парапланери…


Ето и всичко, което някога си искал да знаеш за Ком-Емине.
 
По време на маршрута се преминават или подсичат повече от 100 старопланински върха, като се изкачват повече от 30 върха с над 2000 м н.в.
Средата на маршрута е около хижа „Узана“, което съвпада и с географския център на България.


Лятна маркировка: червена линия, оградена от две бели линии; поставена е върху неподвижни предмети по маршрута (дървета, камъни, сгради и др.).
Зимна маркировка: бетонирани в земята метални стълбове, боядисани в редуващи се ивици в жълт и черен цвят; на много места съвпада с лятната.


Алеко Константинов първи дава идеята за този преход, но поради преждевремнната си смърт така и не го реализира.
“Ако не успея да изпълня големия си план – блян за околосветско пътешествие, тогава ще се задоволя с едно пътуване по билото на нашата дивна Стара планина, на величествения Балкан, от единия до другия й край. И вярвам, че това ще бъде забавно и полезно скитане, тъй като ние познаваме собствената си страна не по-добре от азиатските и африканските пустини, защото живеем в родината си като равнодушни чужденци.” 


Пръв по маршрута минава Павел Делирадев, пътешественик и изследовател, през 1933 г. По това време той е на 54 години, а преходът му отнема 30 дни.
“И всеки, който би пожелал да получи свързана представа за най-голямата ни планина и да изпита всички удоволствия, които може да поднесе тя на своите почитатели, той трябва да предпочете цялостното пътешествие пред откъслечните излети. Последните напомнят разхвърляното четене на някое велико произведение; разпокъсано слушане на цяло музикалн творение”, Павел Делирадев, “От Ком до Емине, по билото на Стара планина”, 1934 г.
 
Второто изминаване на Ком-Емине е чак през 1953 г., от група от 33 човека, а маршрутът окончателно е уточнен при следващите два прехода през 1955 г. и 1959 г.


Първият успешен зимен ски поход е направен през 1961 г., с 35 участника, преминали билото за 28 дни.


През 1965 г. е първото преминаване по маршрута на 12 души с мотопеди “Балкан”.


Първото преминаване в обратна посока Емине-Ком, (което е доста по-трудно заради по-голямата положителна денивелация) е през 1975 г.


От 1966 до 1980 г. на всеки 2 години се провежда „Младежка туристическа щафета Ком-Емине“, като освен това добре подготвени по-малки групи изминават цялото разстояние за 7-8 дни с тренировъчна цел.


Първото минаване с магаренце е през 1953 г. След като изнесло багажа, накрая магарето било продадено поради липса на пари.


Първият пътеводител за Ком-Емине е издаден през 2015 г. от ТД „Ойларипи”.


Ком-Емине е последният участък от европейския туристически маршрут Е3, който свързва Атлантическия океан и Черно море. Целият маршрут е дълъг 6950 км, стартира от Испания (като се планира удължаването му през Португалия) и минава през Франция, Люксембург, Белгия, Германия, Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Румъния и България.


Традицията повелява от връх Ком да се вземат две камъчета, едното от които да се хвърли в морето.


Най-тежък участък: в района на връх Купена, където е най-алпийският терен
Най-дълъг участък (при групите, организирани от БФТ): Чумерна – Котел
Най-трудно спускане: слизането от Ботев към хижа Тъжа
Най-жаден участък: Козичено – Емона; Лескова – Витиня; Добрила – заслон Ботев
Най-висока точка: връх Ботев (2376 м н.в.)
С най-голяма денивелация: Централен Балкан


Най-много минавания: над 40 пъти от Начо Иванов, водач на групите на БФТ и маркировач на маршрута от дълги години. По маршрута се запознава и с жена си, с която много пъти правят Ком-Емине семейно. Правил го е и със ски през зимата, както и наобратно от Емине до Ком.


Положителна денивелация: ~15326 м
 Отрицателна денивелация: ~18111 м


Най-подходящо време през лятото: в края на юли – началото на август. Тогава минават и организираните групи на БФТ. Времето е по-стабилно, продължителността на деня е голяма и има по-малка вероятност от гръмотевични бури.


Припомняме, че на фейсбук страницата на туристическото дружество "Старопланинец" своевременно ще бъде отразявано придвижването на екипите по маршрутите.
 
Текст и снимки: от интернет