Между Община Ботевград и Министерството на регионалното развитие и благоустройството е подписано споразумение за трети трансфер от общата сума – малко над 2 100 000 лв., за подмяна на централния водопроводен пръстен в Ботевград. Средствата – в размер на 337 000 лева, все още не са постъпили по сметка на общината. 


На среща през миналата седмица кметът Иван Гавалюгов е запознал министъра на благоустройството и регионалното развитие Петя Аврамова с проблема, свързан с недостатъчното и неритмично финансиране по проекта, което бави работата по подмяна на централния водопроводен пръстен.  


Пред декември 2017 година бяха отпуснати 358 000 лева. Вторият трансфер беше през миналата година. Тогава бяха преведени едва 200 000 лева.


Министър Аврамова е изразила готовност да съдейства, доколкото това е във възможностите на Министерството, което тя оглавява?! Дали това ще се случи, предстои да видим. 


Общинското ръководство смята, че през този строителен сезон трябва да бъде отпуснат поне още един транш от около 400 – 500 000 лева, за да продължи реализацията на проекта.


Докато средствата се бавят и работата е в застой, броят на водопроводните аварии, включително и по централния водопровод, стремглаво нараства. Те са ежедневие в Ботевград и причиняват неудобства на населението. В момента има голяма водопроводна авария на централния водопровод при тренировъчното футболно игрище до новата зала. Общината изчакваше отпускането на средствата, за да започне незабавен ремонт, но проблемът вече не търпи отлагане. По настояване на общинското ръководство, от „ВиК“ ЕООД – София са проявили разбиране и ще предприемат съответните действия за спиране на теча, който избива на повърхността на пътната настилка. 


В резултат на присъединяването на Община Ботевград към Асоциацията по ВиК – София област, държавата пое ангажимент да финансира подмяната на централния водопроводен пръстен с дължина 4,3 км. Общината възложи проектиране и проведе обществена поръчка за избор на изпълнител. Финансирането обаче “забуксува“ и работата спря. През миналото лято бяха подменени само 800 метра от водопроводния пръстен на града.