Плеймейкърът се завръща при "сините" с 3-годишен договор


Eто го и първото чисто ново попълнение за Левски Лукойл, с което "сините" тръгват на кръстоносен поход през новия сезон! Той се казва Венцислав Петков и всъщност, въобще не е непознат на публиката на Левски.


188-сантиметровият гард, който през сезон 2018/2019 спечели титлата в НБЛ у нас с екипа на Балкан, се завръща в клуба, откъдето потегли за големия баскетбол. Договорът му с носителя на Купата на България и на Суперкупата на страната е за срок от 3 години, се казва в информацията за трансфера, публикувана в официалната страница на Левски Лукойл във Фейсбук.


27-годишният Петков се утвърди като един от най-класните плеймейкъри у нас през последните години. Като дете той прави първите си стъпки в играта в школата на Септември, където негов треньор е Ивайло Желев. След това продължава развитието си в Овергаз, дебютирайки с него в А група. Любовта към баскетбола го праща в Дунав, където работи с Николай Господинов, а същия сезон (б.а. – 2010/2011) е повикан в Левски за първи път.


Венцислав Петков има с Левски общо четири сезона, като в колекцията му гордо стои и спечелена Купа на България, както и един трофей в Балканската лига от 2013/2014. За последно гардът играе за столичния тим през 2015/2016, като тогава реализира средно по 6 точки, 2.4 борби и 2 асистенции в общо 49 мача.


Петков преминава още през Академик Благоевград в А група, както и през Берое, Ямбол и Балкан. През 2018/2019 с Балкан, освен злато в НБЛ, достигна до Топ 16 във ФИБА Къп със средни показатели от 10.1 точки, 2.3 борби и 3.2 асистенции в 49 двубоя във всички турнири, като освен това бе и капитан на “зелените”.


Венцислав Петков бе част и от националния отбор на България, с който участва в световните квалификации, като нашите постигнаха историческа победа над Франция в Ботевград със 74:68.