Проф. дтн инж. Цоло Вутов получи грамота и плакет "Почетен гражданин на Община Етрополе" за изключителни заслуги


За 20 години в Група ГЕОТЕХМИН са изпълнени уникални проекти, свързани с дългосрочното, ефективно и устойчиво развитие на „Елаците-Мед“


Над 6000 души се събраха на Централния площад в гр. Етрополе, за да отпразнуват  Деня на миньора и 44 години от създаването на МОК „Елаците“ и 20 години от присъединяването на дружеството към група ГЕОТЕХМИН. Ветерани, които през 70-те години на миналия век са изграждали рудника, служители и работници от „Елаците-Мед“ АД и дружествата от група ГЕОТЕХМИН, представители на организации, синдикати, много гости от България и чужбина, граждани и гости на община Етрополе се веселиха до среднощ, когато събитието за отбелязването на двете значими годишнини в историята на компанията завърши с тържествена многоцветна заря.


Гостите имаха възможност да се запознаят с интересни факти от историята и перспективите за развитие на минния комплекс, роден по времето на социализма и развит след приватизацията от изцяло българския мениджмънт на „Геотехмин“ и „Елаците-Мед“ до високотехнологична и ресурсно ефективна минна компания, една от най-съвременните в бранша в света. А също така да се насладят на артистичните изпълнения на местните млади таланти от „Етрополска духова музика“, Танцов ансамбъл „Балканска младост“ към НЧ “Тодор Пеев" 1871 г. и изпълненията на известни творци - гайдаря Петър Янев и Валя Балканска,  Нели Петкова, Николина Чакърдъкова. Празникът завърши късно вечерта с изпълнения на Куку-Бенд, балет Магаданс и Гъмзата Брас Шоу. 


Тържественото отбелязване на годишнините започна с производствена обиколка на официалните гости в Рудодобивния комплекс. Домакините запознаха вицепремиера г-жа Марияна Николова, министъра на труда и социалната политика г-н Бисер Петков, зам.-министъра на околната среда и водите г-н Красимир Живков, директора на Дирекция „Природни ресурси, концесии и контрол“ в Министерството на енергетиката г-н Станислав Станков и бизнес партньори от чужбина с постиженията след приватизацията. Сред тях е същественото разширение и удължаване на експлоатацията на находището и жизнения цикъл на рудника, и целия минен комплекс с 25 години, както и успешното преминаване на минния комплекс към интелигентна индустрия. Благодарение на внедрените високи технологии и модерно оборудване компанията добива и преработва рентабилно руди с по-ниско съдържание на метали. Днес рудник „Елаците“ се нарежда на едно от първите места в Европа по производствена мощност в добива на медни руди.  „Иновациите водят до качествена промяна на производствения процес и това позволява оптимално усвояване на природните  ресурси и оползотворяване на полезните компоненти в тях“, според инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор на компанията.


В приветствиeто си по време на тържественото събитие по повод празника кметът на Етрополе г-н Димитър Димитров отбеляза голямата отговорност на компанията във всички сфери на обществения живот. Председателят на Общински съвет - Етрополе г-н Марин Маринов връчи грамота и плакет "Почетен гражданин на Община Етрополе" на проф. дтн инж. Цоло Вутов за изключителните му заслуги за развитието на община Етрополе. Той отбеляза, че проф. Вутов винаги е бил близо до гражданите на Етрополе, до хората и техните тревоги и вълнения и винаги им е помагал.


Проф. дтн инж. Цоло Вутов благодари за високата оценка и допълни, че тя е за всички, които са допринесли за развитието на Етрополе. Той се върна назад във времето, когато преди 44 години на 100 м от площада в центъра на града е било управлението на МОК „Елаците“ и отбеляза големите заслуги на някои от ветераните – строители, специалисти и мениджъри, които бяха сред гостите на събитието. „Защо честваме и 20 години? Защото днес с гордост можем да кажем, че „Елаците-Мед“ е едно от най-съвременните предприятия не само в Европа, но и в света“ – каза проф. дтн. инж. Цоло Вутов. И допълни, че за 20 години, откакто предприятието е в група ГЕОТЕХМИН, са направени дълготрайни инвестиции в оборудване, машини и околната среда за 1 млрд. лв., а средната работна заплата е увеличена с 350 процента и в момента е 1270 долара. Управителят на Геотехмин очерта и приоритетите пред компанията в бъдеще: социална политика, образование, политика за задържане на младите хора в България. „Няма да има по-хубаво място за живеене от България“ – каза той.
Официални поздравления за празника бяха поднесени от г-жа Марияна Николова, зам.-министър-председател по икономическата и демографската политика, г-н Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, г-н Красимир Живков, зам.-министър на Министерството на околната среда и водите, г-н Станислав Станков – директор на Дирекция „Природни ресурси, концесии и контрол“ в Министерството на енергетиката, проф. д-р инж. Любен Тотев и председателя на БТПП г-н Цветан Симеонов. Поздравления изпратиха министърът на икономиката г-н Емил Караниколов, министърът на земеделието г-жа Десислава Танева, министърът на туризма г-жа Николина Ангелкова, кметове, партньорски организации, компании, училища.


Тържествен водосвет за здраве, успех и благоденствие бе отслужен от  Н.В.Пр. Ловчанския митрополит Гавриил. Той поздрави проф. дтн инж. Цоло Вутов и ръководството на група ГЕОТЕХМИН и „Елаците-Мед“ за стремежа им да създават материални и духовни ценности  и радост за хората.


На тържественото отбелязване по повод годишнините присъстваха всички членове на Надзорния и Управителния съвет на „Елаците-Мед“, зам.-управителите на Геотехмин ООД д-р Иван Вутов и д-р инж. Владимир Вутов,  изпълнителният директор Доминик Хамерс, всички ръководители на дружествата от група ГЕОТЕХМИН и хиляди служители.


На празника, който събра в едно минало, настояще и бъдеще се чуха много топли думи на благодарност и признателност към всички хора, които стоят зад успеха на компанията през годините. Наградените за принос и заслуги, както и за постигнати високи резултати са много. В седмиците преди това тържествено честване бяха връчени близо 1000 юбилейни медала на мениджъри, служители и партньори с принос за развитието на „Елаците-Мед“.


За настроението на присъстващите на площада, което продължи до полунощ,  се погрижиха, както вече казахме, ТА „Балканска младост” при НЧ „Тодор Пеев-1871”, певицата Нели Петкова, неповторимият Краси Радков, космическата Валя Балканска и в съпровод на гайда Петър Янев, Група каба гайди, Николина Чакардъкова и Боби Шапков с Неврокопския ансамбъл и Куку-бенд, балет Магаданс и Гъмзата Брас Шоу.
Поради голямото пространство в центъра на Етрополе цялото тържество се предаваше на няколко видеостени.
Празникът премина при отлична организация и ред, поради което нямаше никакви произшествия. Етрополци ще го помнят с години, защото подобно нещо не е правено до сега.