Опазването и стопанисването на горите е една от актуалните и значими теми за нашето съвремие, която, по разбираеми причини, непрестава да буди сериозен обществен интерес. Тя бе дискутирана на вчерашната работна среща, която се проведе в рамките на проект “Повишаване на гражданското участие в процеса на формулиране, изпълнение и мониторинг на политиката по опазване, стопанисване и развитие на горите в община Ботевград”,  бенефициент по който е фондация „Съвременност“. На срещата присъстваха 11 човека – представители на организациите, партниращи си при изпълнението на проекта, сдружения, ръководството на Държавно горско стопанство – Ботевград, граждани. На участниците в дискусията бяха предоставени данни от социологическо проучване, проведено в периода 11 май – 18 юни 2019 год., също по проекта, за който става дума. В него са участвали 505 пълнолетни жители на община Ботевград. Обобщеният анализ на техните отговори показва, че темата за стопанисването на горите е една от най-чувствителните за местното население. Освен това анкетираните са категорични, че трябва да има граждански контрол върху управлението на горите. Те настояват и за по-голяма публичност на проблема с незаконната сеч. 


В хода на срещата бе акцентирано и върху други наболели проблеми – горските пожари, разрушаването на горските пътища, почистването на сечищата от клоните. 


Активно участие в дискусията взе директорът на Горското в Ботевград инж. Лазарина Лютова. Тя направи разяснения по поставените въпроси. Относно установените нарушения в горите, тя подчерта, че по закон горските служители имат право да съставят актови за административни нарушения. „Това са нашите компетенции и правомощия. Да, в определени случаи задържаме вещите – предмет на нарушението – резачки, автомобили, каруци, коне, както и дървесината“, обясни тя и допълни: „Горско стопанство в Ботевград стопанисва 35 000 хектара горски площи, а служителите ни – общо всички, са 40 на брой. Не е нужно и не е възможно до всяко дърво да има пазач.“. Лазарина Лютова  заяви още, че горите се стопанисват при изключително тежък законодателен режим. „Целта на срещата според мен е хората да си кажат как те си представят устойчивото стопанисване на горите. Ние няма какво да кажем, защото това е нашата ежедневна работа“, посочи тя.  


По отношение на горските пътища бе разяснение, че те са собственост на Горското стопанство. „Болшинството от пътищата, които се ползват за добив на дървесина, са временни горски пътища с ширина 3-4 метра. След приключване на обекта, те не се използват и растителността по тях се възобновява“, добави Васко Василев – лесничей в Държавно горско стопанство – Ботевград.


По темата с горските пожари инж. Лазарина Лютова съобщи, че през последните 5-6 години пожарите в горите възникват през пролетта и есента, а основната причината за тях е горенето на стърнища. През пролетта на тази година служителите на Горското в Ботевград са участвали в потушаването на повече от 20 пожара, които не са предизвикани в горските територии, а от почистването на земеделски площи. 


„Недобро впечатление прави фактът, че сред гражданите в населените места няма доброволци, които да помогнат при гасенето на възникнал пожар“, сподели още инж. Лютова. Тя даде и конкретен пример с пожар в Боженица.  


Диалогът по темата беше оживен с изразени мнения и предложения, някои от  които публикуваме: 


Да се планират мерки за повишаване на информираността на гражданите за правомощията и работата на компетентните органи по опазване и стопанисване на горите на територията на общината, процедурите по сигнализиране за нарушители и съставяне на административни актове;


Да се отчете нуждата от обща стратегия за повишаване информираността на подрастващи и граждани за насърчаване участие в каузата за стопанисване и разумно ползване на горите, с принос от страна на образователните институции на територията на общината;


Да се обърне сериозно внимание на източниците на пожари на територията на община Ботевград, включително чрез възстановяване на доброволческите групи по места за справяне с критични ситуации;


Да се отчете ролята на медиите като посредник между институциите и гражданите за грижата за горите;


При управление и стопанисването на горите да се вземат под внимание проблемите при стопанисване на частните гори (изсичане, лошо поддържане). Възможности за обединяване на собствените в горски клъстери за по-добро стопанисване на частните гори.   


Идеята на проект “Повишаване на гражданското участие в процеса на формулиране, изпълнение и мониторинг на политиката по опазване, стопанисване и развитие на горите в община Ботевград” е да се разработи План за стопанисване на горите в община Ботевград (ПМСГ) с участието на всички заинтересовани страни в общината. Стъпките за създаването на ПМСГ са: Проучване и анализ на характеристиките на горите и земите от горския фонд; Проучване на интересите на всички заинтересовани страни относно управлението на горите и земите от горския фонд и включването им в разработването на ПМСГ; Разработване на ПМСГ и на механизъм за устойчиво стопанисване на горите и земите от горския фонд, отразяващи интересите на местното гражданско общество и включващи предложения (мерки, инструменти) за  упражняване на граждански мониторинг и контрол върху управлението на горския фонд; Информационна кампания и обществено обсъждане на ПМСГ;  Одобрение на ПМСГ от Местната инициативна група - Ботевград и/или Общински съвет Ботевград.