Неминуемо е прекъсването на водоснабдяването при такава мащабна промяна на ВиК инфраструктурата, каквато е подмяната на централния водопроводен пръстен. Действително се получи  едно необявено забавяне , което доведе до известни затруднения, за което се извиняваме на гражданите. Но, за съжаление, няма никаква надеждна документация в Община Ботевград и ВиК дружеството, която дава ясна и точна представа за местоположението и вида на ВиК инфраструктурата в Ботевград. Цялата информация е на база на възникнали и отстранени повреди в годините назад. Затова някой път, когато се копае, се оказва, че диаметърът и разположението на тръбите са по-различни, което налага допълнителни действия, отнемащи време. Това е причината, която забави възстановяването на водоподаването в сряда, когато бяха подменени два централни крана. Изискал съм и от възложителя, и от ВиК дружеството по-добра координация и по-надеждна информация по отношение на спирането на водата. Стараят се, не мога да кажа, че е имало бездействие или нарушение на работния процес, което е довело до това допълнително забавяне. Трябваше от ВиК дружеството да обявят по подходящ  начин, чрез местните медии, удължаване на времето за възстановяване на водоподаването, така че хората все пак да имат някаква яснота. Времето за спиране на водата в целия град беше съгласувано на среща между общинското ръководството, ВиК София – клон Ботевград и изпълнителя, който извършва подмяната на водопровода в участъка, за който става дума. Това каза кметът Иван Гавалюгов по повод неспазване на обявения час за възстановяване на водоснабдяването на 28 август, което породи недоволство сред жителите на Ботевград. 


Възникнали са затруднения при поставянето на крановете. Освен това е извършена проверка, която е имала за цел да установи какъв е диаметърът на тръбите, къде точно става преминаването от един диаметър в друг, за което е използвана камера. Това е наложило да се среже тръба на бул. „България“, която след поставянето на камерата е трябвало да бъде възстановена. Самата система е запълвана с определено налягане, тъй като поради силно амортизираната  водопроводна мрежа съществува риск от множество аварии. Това разясни още кметът Гавалюгов. Той съобщи, че съвсем скоро ще бъде показана подменената тръба, за да може хората да придобият представа за състоянието на водопровода. 


Двата централни крана след довеждащия водопровод при резервоар Чеканица, където преминава цялото водно количество за града, вече са работещи. Чрез тях водоподоването може да се спира по клонове – покрай парка и покрай Арена Ботевград , в посока Изток.  


„Неотложен наш ангажимент е подмяната на централния водопроводен пръстен. Уверен съм, че ще успеем да осигурим необходимото финансиране не само да завършим този етап, а да продължим изпълнението и на следващите етапи от проекта. Защото това е най-сериозният инфраструктурен проблем на Ботевград“, добави Иван Гавалюгов.  Той е изпратил поредно писмо до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в което настоява да се осигури останалата част от финансирането, за да продължи подмяната с ускорени темпове. „В крайна сметка да усетим реалния ефект от подмяната на тази жизнено важна инфраструктура за населението на Ботевград, тъй като към момента ефектът от подменените водопроводи е почти неосезаем“, каза още кметът.   


До средата на септември ще приключи подмяната на централния водопровод  по  ул. “Георги Сава Раковски“ – в участъка между Арена Ботевград и кръстовище на улицата с бул. „България“, и изграждане на отклоненията по улиците, които са пресечни на „Георги Сава Раковски“. С това ще приключи етапът, за който има осигурено финансиране. Очаква се поне още едно спиране на водоподаването, за което гражданите ще бъдат предварително информирани.