Областният управител на Софийска област - Илиан Тодоров, организира за втора поредна година конкурс за есе и рисунка, по случай 1 ноември - Ден на народните будители. Надпреварата е за ученици от училищата в Софийска област. Тя ще премине под наслов „Мисия Будител“. 


За участие в конкурса отново са поканени и учениците от двете български гимназии в гр. Цариброд – Република Сърбия.


Тази година темата на есетата и рисунките е посветена на 140-тата година от съвременната българската държавност - 140 години от приемането на Търновската конституция, 140 години български Парламент. 


„Нека още веднъж чрез слово и образ си спомним и почетем строителите на съвременна България – екзарх Антим I, княз Александър Батенберг, Петко Каравелов, Константин Стоилов, Драган Цанков, Петко Славейков, митрополит Климент Търновски, проф. Марин Дринов и др. Вярвам, че с творчеството си учениците от Софийска област ще споделят искрено своите мисли, визия и усещания за 140-годишния път, по който върви Третата българска държава“, заявява по повод конкурса Тодоров. 


В конкурса с рисунки могат да се включат ученици от 1 до 4 клас, а с есета учениците от 5 до 11 клас. Както миналата година, така и тази, най-добрите творби ще бъдат отличени от областния управител с първа, втора и трета награда в следните категории: 1-4  клас, 5-7 клас и 8-11 клас. 


Конкурсът стартира на 18.09.2019 г. и приключва на 20.10.2019 г., а резултатите ще бъдат обявени на 1 ноември – Денят на народните будители. Рисунките и есетата могат да се изпращат на e-mail: press@sofoblast.bg, съобщават от Областната администрация.