От този месец гражданите и гостите на община Ботевград могат да се възползват от безплатен интернет на редица обществени места. Това стана възможно, след като през 2018 г. общината подаде документи и бе сред първите одобрени бенифициенти по проекта на Европейската комисия - WIFI4EU. В края на миналата година тя получи ваучер за изграждане на системата на стойност 15 000 евро. Споразумението за отпускане на безвъзмездни средства бе подписано както от Общината, така и от Европейската комисия чрез Изпълнителна агенция за иновации и мрежи (INEA) в началото на 2019 г.


Изградени са 14 точки за достъп, чрез които гражданите могат да използват неограничено и безплатно интернет в следните зони: Ботевград - пл. Освобождение (Община Ботевград, НЧ Христо Ботев 1884, Часовникова кула, паметник Стамен Панчев, Исторически музей), Ротондата, градския парк, градския стадион, градския басейн, в селата Трудовец, Врачеш, Скравена, Литаково и Новачене - централна част.


Интернет достъпът се осъществява чрез WiFi през портала на инициативата WIFI4EU, като при свързване не се изисква парола.


Община Ботевград ще бъде отговорна за финансирането на абонамента за интернет и поддръжката на оборудването, за да се предлага безплатен и висококачествен безжичен достъп до интернет за всички граждани и посетители за период от поне 3 години след инсталиране на мрежата. Скоростта на изтегляне, която Община Ботевград осигурява, надхвърля в пъти минимално изискуемата от поне 30Mbps, съгласно изискванията на ЕК, а мрежата има капацитет за обслужване на поне 50 потребители едновременно без влошаване на качеството на услугата.