Община Ботевград представи на обществено обсъждане идейна разработка за благоустрояване и пространствено архитектурно-художествено оформление на градския площад. Концепцията е изготвена от „Никифоров студио“ . Според виждането на архитектите, благоустрояването трябва да се извърши на етапи, като първия обхваща площадите „Освобождение“ и „Саранск“, които са предмет на по-детайлна работа, както и подходите към тях. Във втория етап попада зоната на реката, както и продължението към ул. „Гурко“. Авторите на идейния проекти считат, че е целесъобразно този етап да бъде самостоятелен и като проектиране, и като изграждане, тъй като ще е свързан с работа по покриване на коритото на Стара река, което засега е само идея. Третият етап предвижда обновяване на бул. „Цар Освободител“ – пренареждане на съществуващите настилки и подмяна на тези, които са амортизирани. Като последен етап е обновяването на ул. „Акад. Стоян Романски“     


Представена бе основната идея за нова настилка на площада, която ще бъде изцяло от гранит – тъмен и светъл, а около часовниковата кула  – жълт, за да си отива с фасадата на символа на Ботевград.  Наличието на диагонални преминавания по настилката й придава естетичен вид и е свързано с основните направления на движение на пешеходците, обясни арх. Мила Никифорова.


Зоната на реката е подчертана с нова дървесна растителност. По основните улични направления в центъра се предвиждат места за нови търговски обекти. 


Предвижда се пред сградата на Историческия музей да има три водни площи. Пространството на запад от музея ще бъде оформено с озеленяване. Там ще бъде организирана и зона за изложби. В югоизточната част на сградата предложенията са координирани с проекта „Хетеротопии“ на Община Ботевград, който спечели финансиране и наскоро бе представен пред обществеността. По него се предвижда музейна експозиция на открито. 


Идейното решение за осветлението е монтиране на паркови осветителни тела с височина 3,50 - 4 метра. 


Предвижда се още поставянето на постоянен подиум, върху който да бъде разположени паметникът на Васил Левски и пилоните за знамената. Такива подиуми биха могли да бъдат реализирани пред читалището, както и при колонадата на Общината, посочи арх. Никифорова. 


Не се предвижда премахване на съществуващата дървесна растителност, с изключение на изсъхналите кипариси.  


Между двата площада - „Саранск“ и „Освобождение“, акцент може да бъде съвременна скулптора с осветление например.    


Разбира се, внимание бе обърнато и на местата за паркиране. Съществуващите ще бъдат благоустроени, а там, където има възможност в близост до центъра, се предвижда да бъдат обособени нови паркоместа.  


Това са акцентите от представянето на идейното предложение за благоустрояване и пространствено оформление на площада. 


В заключение представителят на „Никифоров студио“ благодари на общинското ръководство и колегите си от Ботевград за това, че са отделили от личното си време, за да участват в междинните обсъждания, предходждащи общественото обсъждане. 


„Със сигурност няма идеален вариант на оформление на централна градска част. Всяко мнение до известна степен е субективно. Всички трябва да се обединим от необходимостта от относително спешно решаване на проблема заради много лошата настилка. Не бихме си позволили да решаваме проблема на парче – само с подмяна на настилката, а да запазим съществуващия вариант на разпределение, като подменим комуникациите“, заяви кметът Иван Гавалюгов.   


По темата за паркингите в близост до центъра, Гавалюгов съобщи, че е предлагал на собствениците на големия паркинг зад административната сграда на бившата фирма „Родина – 75 И“ различни форми на компенсация срещу предоставянето на терена на общината, но до този момент не е постигнато съгласие и единомислие. Друго решение е изграждането на едноетажен паркинг зад бившия Младежки дом.    


Думата бе предоставена на присъстващите в залата. Мнения, предложения и въпроси постъпиха. Всички изказали се бяха единодушни, че не възприемат часовниковата кула да остане като самостоятелен акцент, без шадраван и зелено оформление.