На 19 октомври Българската православна църква почита паметта на Преподобния Иван (Йоан) Рилски Чудотворец.
По традиция на този ден много вярващи посещават Рилския манастир и свързаните с отшелника-светец места, като неговия гроб, намиращ се на около 4 км над Светата обител.
Този празник се нарича Очов ден, защото се свързва с вярването, че Св. Иван Рилски имал чудотворната способност да лекува очни болести.
На този ден се честват и денят на българския лекар, празникът на миньорите и на Софийската духовна семинария.
Вместо на 19 октомври, далеч във времето Очов ден се е празнувал и в с. Бойковец на 1 ноември – Деня на будителите. За последно е честван две-три години около 1972 година. Забранен или забравен, баба Мария на Георги Георгиев /Гошо пожарникаря, както го знаят в Бойковец/, съпругата подсетила тази година хората за празника. По инициатива на председателката на местното читалище Нина Иванова и на председателя на Клуба на пенсионера Марин Панчилев в селото, днес имаше едно много мило, сплотяващо хората тържество.  
На курбан-чорба за здраве се бяха събрали в Ловния дом много хора. Предимно възрастни мъже и деца. Имаше не малко и „виладжии”, както ги наричат местните хора, но повечето от тях са станали натурализирани бойковчани. Заради непрекъснатия им престои в селото през цялата година. Бяха дошли и гости отвън.
Без излишни речи, приветствени слова, представяне на гостите и др. п. Чисто по селски,  при задушевна обстановка, хората се бяха събрали „на ядене и пиене”, както казваме при такива случаи. Без партийни пристрастия, без коментари за изминалите преди около седмица местни избори. Без политика и междуродови и други противоборства.
За веселието им  помогнаха гостуващите от НЧ „Тодор Пеев-1871” в Етрополе самодейни групи:
- на мъжката вокална група „Ветерани” с ръководител  Илия Радев
- на женската вокална група с ръководител Цветелина Петкова.
Илия Радев участва и със свои индивидуални изпълнения на народни песни.
Тържеството продължи и след като гостите си отидоха.