Ученици и учители от първото частно парк училище в България - BRITANICA Park School – София, бяха на посещение днес в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Скравена. Срещата бе осъществена по първия модул на Националната програма „Иновации в действие“ на Министерство на образованието и науката. В нея взеха участие Елена Таскова – държавен експерт в дирекция „Образование на българите в чужбина и училищна мрежа”, Мадлена Камбурова - старши експерт в РУО София-регион, Диляна Божинова – директор на BRITANICA Park School, Емилиана Желязкова – учител в начален етап на същото училище.  


Директорът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ Петко Петков, в качеството си на домакин, откри събитието. „С въвеждането и обмяната на иновации в образованието се дава възможност на учениците да подобряват своите образователните резултати, мотивацията си за учене, участието си в училищния живот, както и да развиват креативно  мислене, различни компетентности и емоционална интелигентност“ - каза при откриване на проявата Петко Петков. Той обясни, че училището, което ръководи, е обявено за иновативно през 2017 год. Същата година то кандидатства пред Министерството на образованието и науката с проект „Отворени за нови образователни възможности“, който е одобрен. Образователното ведомство включва скравенското училище в престижния списък на иновативните училища в България. 


Работата по методиката на френския педагог Селестен Френе свързва двете учебни заведения. Разликата се състои в това, че обучението в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ се подпомага от иновативни елементи – игрови прийоми, упражнения в реална среда и други, докато BRITANICA Park School прилага цялостно този метод, стана ясно по време на срещата за обмяна на опит по иновативни практики. 


„Урокът по метода „Френе“ означава повече движение, повече работа, повече емоции, изразяване и делегиране на отговорности на децата “, каза пред наш репортер Даниела Димитрова. Тя е учител в ОУ „Кирил и Методий“ – с. Скравена от шест години и половина. От 2017 година е в екипа на г-жа Георгиева – класен ръководител, която ръководи екипа, прилагащ методиката на френския педагог. 


Според директора на софийското частно училище - Диляна Божинова, педагогиката на Селестен Френе дава онези основни моменти, в които децата от всяко едно училище могат да учат добре. „Тя е насочена не толкова към обучението, а спомага доброто обучение. Защото тя дава онази приятелска, колективна среда, в която деца и екип от учители могат да се чувстват добре, могат да се чувстват свободни, щастливи и кооперативни, така че да работят по-добре в обучението, обясни г-жа Божилова. -Методиката е създадена в средата на миналия век, за да е още жива, означава, че децата и учителите имат нужда от нея. Именно тези кооперативни методи, които дават възможност за обща работа и на спокойствие, включително за намеса на родителите, защото и те се включват в процеса на обучението, са безценни за мен“, допълни директорът на частното софийско училище, което също е обявено за иновативно.