Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР - София информира всички заинтересовани граждани за възможността да подменят личните си документи с изтичащ срок на валидност предсрочно. Причината е очакваното натоварване в административното обслужване през 2020 г. и 2021 г., когато изтича валидността на голям брой български лични документи на жители от областта. 


За да избегнат очаквания наплив пред гишетата в сектор БДС и районните управления, гражданите могат да се възползват от възможността за предсрочна подмяна на личните си документи преди изтичане на тяхната валидност. За удобство подаването на заявления за издаване на лични документи като обикновена услуга може да се извърши по избор на гражданите във всяко едно подразделение на сектора, независимо на територията на коя община е заявен постоянният им адрес. Получаването на готовите документи е в поделението, където са подадени заявленията. Предоставянето на бърза и експресна услуга ще продължи да се извършва само в сектор БДС в областната дирекция.


Не е необходима подмяна на лични карти, които са със срок на валидност „безсрочен“.


Гражданите, които притежават валиден електронен подпис, могат да подадат заявления за издаване на лични карти и паспорти по електронен път. Необходимо условие в този случай е да са налице актуални биометрични данни.


Същевременно ОДМВР - София предлага на институциите, организациите, предприятията и фирмите, служителите им да се възползват от възможността за организирано административно обслужване в сектор БДС в кратки срокове. За организиран прием на заявления ще бъде обособено специално гише, за да се ускори и улесни работният процес и да се спести време на хората.


От сектор БДС напомнят, че съгласно изискванията на Закона за българските лични документи, всеки гражданин е длъжен след изтичане срока на валидност на личната му карта да подаде заявление за издаване на нова в срок от 30 дни. След изтичане на този едномесечен срок гражданите подлежат на санкция.