Върховният административен съд отмени решението на Административен съд – София област и потвърди конфликт на интереси при кмета на Ботевград. 


„Съвестта ми продължава да е чиста“, коментира Иван Гавалюгов пред „Ботевградски вестни плюс“. Ето какво казва още той пред местния вестник по темата: 


Не съм изненадан от това решение на ВАС, по-скоро бях изненадан от решението на предходната инстанция -  Административен съд София област, знаейки кой стои зад всички тези усилия да не бъда кмет и с какви властови и финансови възможности разполага и влага за постигането на тази цел. 


Важно е да се знае не само поводът, а причината за тези атаки срещу мен. Този измислен казус с конфликта на интереси просто е една създадена възможност да бъде поискано моето отстраняване. Истинската причина обаче е задочният ни  спор с едни другари, които смятат, че публичният ресурс трябва да обслужва първо частния интерес, а след това обществения. Аз пък мисля и действам точно обратното, което явно е  в разрез  с техните разбирания и интереси.


Продължавам да нямам никакви притеснения, тъй като съвестта ми относно конкретния казус е напълно чиста, знаейки,  че с действията си по никакъв начин не съм увредил интереса на жителите на община Ботевград, още по-малко пък съм облагодетелствал частно лице.


Убеден съм, че специално ботевградското общество вече има сетива и изградена имунна система, която ще продължи да  усеща и отхвърля всякакъв цвят другари, които имат мераци да го ръководят, но зад действията им прозира обслужване на  частен и партиен  интерес,  поставен над обществения.  


Борбата за отстояване на тези принципни виждания и защита на обществения интерес продължава с пълни сили, и както съм заявявал и друг път -  няма цена, която да не съм готов да платя. Продължавам твърдо да вярвам, че колкото и да е жилаво злото, въпреки всичко, накрая винаги побеждава доброто.