Антидопинговата агенция (WADA) проучва влиянието на Виаграта върху високите спортни постижения на атлетите в различните спортни дисциплини.

Според АП, все повече спортисти посягат към синьото ромбоидно хапче, не защото са слаби в леглото, а за да повишат резултатите си на пистата, стадиона или залата.

В началото Виаграта е създадена, за да помага на хора със сърдечни проблеми, а по-късно става ясно, че може да се използва при сексуална дисфункция, тъй като увеличава броя на червените кръвни телца и подпомага пренасянето на кислород в организма.

Въпреки, че на теория ефектът от Виаграта би трябвало да има добро влияние върху физическите показатели на човека, все още не е доказано категорично, че медикаментът може да се използва като неестествен стимулатор при елитните спортисти. Именно затова той засаге на попада в списъка със забранените вещества.

"Ако повече кислород достига до мускулите в организма, това дава повече енергия и те прави по-добър атлет", заяви доктор Андрю МакКълък, експерт по сексология в Медицинския университет в Ню Йорк.

"Ако водещ спортист успее да подобри постиженията си дори с 10 процента, това е достатъчно, за да гарантира победа", допълни той.

Според някои първоначални изследвания колоездачите, използвали виагра, са показали подобрение на резултатите си с до 40 процента.

Все пак според МакКълък Виаграта наистина може да помага предимно на бегачи, колоездачи и ски-бегачи т.е. спортове, в които издръжливостта и скоростта са водещи.

 

Шефът на Световната антидопингова агенция (WADA) Джон Феи съобщи, че експерти на организацията изследват виаграта и нейното потенциално използване от спортисти като стимулатор за повишаване на спортните постижения.

След борд на директорите на УАДА в неделя Джон Феи каза, че агенцията спонсорира изследване върху виграта и нейното въздействие върху организма, предаде агенция АП, която се позовава на публикация в Ню Йорк Таймс.

Виаграта - световноизвестен препарат за мъжко полово безсилие, влияе благотворно на работата на сърдечните мускули, разширява кръвоносните съдове и способства за по-добрата циркулация на кръвта. В случая при спортистите това увеличава значително издръжливостта на организма.

Според Джон Феи не е взето никакво промеждутъчно решение за внасяне не виграта в списъка на забранените субстанции. А ако бъде взето такова решение, то трябва да бъде утвърдено от комисия на WADA, съобщава АП.