Община Ботевград ще трябва да се бръкне и плати колосална за своя бюджет сума - 367 000 лева, на фирма „Травъл медиа груп“ за възстановката „Последните дни на Цар Иван Шишман“, която бе  една от дейностите по злощастния проект за развитие на туризма, спечелен през стария програмен период. С изпълнението на този проект са свързани две знакови фигури – почетни граждани на общината – бившият кмет и настоящ общински съветник Георги Георгиев, и Маргарита Кирова, която през неговите мандати бе председател на местното читалище.  


„Общината получи покана за доброволно изпълнение от частен съдебен изпълнител, с което ни приканват, във връзка с изпълнително дело, да платим доброволно 153 013 лева. С предходните над 210 000 лева, които сме изплатили към момента, сумата възлиза общо на 367 000 лева, съобщи кметът Иван Гавалюгов по време на редовния брифинг с медиите днес. –С този проект общината придоби само някакви декори и сценични костюми, които могат да се използват за въпросната възстановка “, коментира той.   


„Ако проектът беше реализиран двустранно коректно и общината си беше платила съответната сума по него, и беше поискала верификация на разходите от Управляващия орган на Оперативна програма  „Регионално развитие“, то те щяха да бъдат възстановени. За бюджета нямаше да има никаква вреда. Във връзка с неизпълнението на проекта и неизплатените средства по него, от страна на Община Ботевград, беше наложена финансова корекция от 100 процента върху договора. Всички средства, изплатени и дължими по договора с „Травъл медиа груп“, остават за сметка на Общината. Както и заради клаузите в договора, подписани от тогавашното общинско ръководство с изпълнителя - изключително неблагоприятни за Общината. Имам предвид, че за всеки ден, просрочен за изплащане на съответната сума, се дължи неустойка в размер на 0.2%, без да има таван на максималната неустойка, която може да се плати по този договор. Изпълнителят „Травъл медиа груп“ се е възползвал максимално от този случаен или не пропуск в договора, искайки неустойка в размер на 164 000 лева, надхвърляща стойността на самия договор – 151 000 лв. С всичките допълнителни разноски за частни съдебни изпълнители, адвокати, държавни такси за всички процедури и инстанции, в които се е движела преписката, сумата, която Община Ботевград трябва да плати, е 367 000 лева. До момента са изплатени малко над 200 000 лева по предходни частични искове, главници, лихви и т.н.“, обясни Иван Гавалюгов. 


През 2017 година, след като загуби първото дело по казуса, пред Община Ботевград се откри възможност да сключи извънсъдебно споразумение, с което да изплати 70 000 лева на „Травъл медия груп“ и спорът да приключи. С оглед минимизиране на евентуалните щети, общинското ръководство два пъти поиска съгласието на Общинския съвет. И двата пъти обаче не достигна един глас, за да може страните да се споразумеят извън съдебна зала. „Против“ и „въздържал се“ гласуваха съветници от групите на ОББО и ГЕРБ.


Botevgrad.com следи конфликта от самото начало до неговата развръзка. Припомняме три от публикациите по темата:


https://botevgrad.com/news/68941/Obshtinata-e-zagubila-deloto-na-parva-instanciya-sreshtu-Traval-mediya-grup-EOOD/


https://botevgrad.com/news/69569/Otnovo-predlojenie-za-izvansadebno-sporazumenie-mejdu-obshtinata-i-Traval-media-grup/


https://botevgrad.com/news/75742/Dobra-i-losha-novina-za-zloshtastniya-turisticheski-proekt-na-Obshtina-Botevgrad/