Близо две години продължи съдебната битка на уволнения директор на Бюрото по труда в Ботевград – Владимир Атанасов, срещу заповедта, с която му бе наложено дисциплинарното наказание. Веднага, след като бе освободен от длъжност, той заяви пред местните медии: „Никъде не е упоменато, че имам злоупотреби, било то финансови или някакви други. Считам, че проблемите не са свързани с моите професионални качества, не са и поради липса на резултати, а се преследва съвсем друга цел - физическо освобождаване на работното място, за да бъде назначен друг човек.“.


Мотивите за неговото уволнение бяха лишени от всякаква конкретика – в тях ставаше дума за занижен контрол от страна на директор, че не си е изпълнява задълженията т.н. 


Убеден в своята правота и добросъвестно изпълнение на своите служебни ангажименти, Владимир Атанасов бе категоричен, че ще предприеме съответните законови действия, за да защити своето име, авторитета си и резултатите, които е постигнал като директор на Бюрото по труда в Ботевград. Очакванията му се оправдаха. Само преди няколко дни Върховният административен съд се произнесе с окончателно решение – заповедта за уволнение е отменена и той е възстановен на поста „директор“ на Дирекция „Бюро по труда“. 


Съдът се произнася, че липсват каквито и да било вредни последици от констатираните формални нарушения: липса на реквизити на отделни документи, за съставянето на които отговарят други подчинени на директора; несъответствие между отразеното на хартиен и електронен носител, за което също има други отговорници; констатирани невръчени решения, като за връчването отговарят други лица в Дирекцията. Всичко това необуславя налагането на най-тежкото наказание – дисциплинарно уволнение. В решението на Правораздавателният орган  се посочва, че директорът не е в състояние да провери всеки документ, намиращ се в дирекцията, дали съдържа всички необходими реквизити, дали е надлежно връчен на заинтересованите лица. Освен това, по отношение твърденията за занижен контрол и за неизпълнени задължения от негова страна, съдът посочва като мотиви, че в хода на дисциплинарното производство не са обсъдени обстоятелствата, при които са извършени твърдените от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта нарушения, не е коментирано дали е обективно възможно той да осъществява контрол в подобен обем, нито е оценено неговото цялостно поведение, като не са обсъдени доказателствата, сочещи постигането на добри резултати в работата на директора в ръководеното от него Бюро по труда.    


Според Владимир Атанасов това дело е могло да завърши още преди една година, но „обективно, а и субективно, са използвани различни административни прийоми.за неговото удължаване, което е било абсолютно безсмислено“. 


„Безкрайно много съм огорчен, не толкова от изфабрикуваните обвинения, тъй като аз знаех, че те са абсолютно несъстоятелни, а по-скоро от отношението на системата и нейното ръководство към моята работа. От друга страна съм безкрайно удовлетворен от решението на съда в тази двегодишна битка с неправдата и с лъжата“, коментира той пред наш репортер. 


Към момента не е обявен конкурс за директорското място на Бюрото по труда. Длъжността се изпълнява от служители на местната дирекция, които се назначават на ротационен принцип – на всеки шест месеца. Вероятно и ръководството на Агенцията по заетостта е било наясно, че уволнението ще падне в съда. 


Владимир Атанасов ще гостува в предаването „Още по темата“, което ще бъде излъчено тази вечер по Кабелна телевизия „Ботевград“.