Зам.-председателят на Сдружението на литературните творци “Стамен Панчев“ – Симеон Ангелов, навършва днес 60 години. По случай неговия юбилей, колегите му по перо от организацията го поздравяват и му пожелават да бъде здрав, все така деен, проницателен и непримирим към недъзите на нашето съвремие, но и опиянен от красиви трепети, които да претворява в поезия, да остане верен на себе си, както казва един световно известен автор, “…не само защото това е част от пътя към щастието, а и защото е единственият начин да имаш живот, който си струва“. 


Симеон Ангелов е един от дейните и отговорни участници в организацията и провеждането на Национален литературен конкурс “Стамен Панчев“.  Вече седма година той напълно безкористно и с огромно желание отдава част от свободнито си време на тази инициатива, насочена към учениците, които проявяват интерес към художеството слово.


Симеон Ангелов е машинен инженер по професия, но винаги е имал силно влечение към поезията. Всъщност тя е неговият начин да изразява себе си, своите мисли, чувства, виждания за света, който го заобикаля. Той е автор, който владее стихотворната техника и не спира да се самоусъвършенства. 


Симеон Ангелов е и активен участник в литературния живот на Ботевград. Негови стихове са публикувани в местни и електронни издания, в местни алманаси и сборници, а също и в алманаси на Съюза на българските писатели и Съюза за независимите български писатели. Както написахме по-горе в текста, член е на дружеството на литературните творци „Стамен Панчев „ – Ботевград, което издаде три сборника - „Друм за орисани” - 2015 год., „5 години Национален литературен конкурс Стамен Панчев“ – 2018 год. и „Памет“ - 2019 год. 


От 2013 год. е зам. -председател на организацията. Бивш член на Съюза на независимите български писатели и кандидат член на Съюза българските писатели. Асоцииран член на Българската академия на науката и изкуствата. Ръководител е литературен кръг „ ПАРАЛАКС“. 


Превеждам от/на руски и английски език стихове и песни. Автор е на книгите: „Кехлибарената стая” – стихове, „Сезони без път” – хайку. Подготвил е за печат: „Витанчетата“ – родословна книга, „Кардиограма“ – стихове, „По склона на годините” – стихове, „Angel” – бридж система, „Хоризонт на въздишките” – стихове, „В паяжината на времето” – хайку, „Бастунът” – епиграми, „Поетичен разговорник” – теория,„Грехът на птиците“ – стихове


Симеон Ангелов пише разнообразни по вид поетични произведения, но основно творбите му са в класически стих – елегии, сонети, миниатюри, оди и др. Експериментира с бял и свободен стих, хайку и епиграми. 


Обича да чете най-вече поезия. Впечатлява се от Ив. Вазов, Кирил Христов, Николай Лилиев, Даман Дамянов, Станка Пенчева, Калин Донков, Стефан Цанев – като поети, а Чудомир, Йовков, Николай Хайтов – като писатели. 


Botevgrad.com се присъединява към пожеланията, отправени към Симеон Ангелов, и публикува едно от неговите стихотворения.


МОЯТА ПТИЦА


Как да те върна във света на живите?


Та ти не знаеш как да изживееш


предателствата му – красивите,


и песните, които скришом пее!


 


Но днес в небето ти луна не свети, 


че тя за теб отдавна е изгаснала


и не сънуваш страдащи поети -


от съ̀лзите им скука е пораснала.


 


Какво е да умираш всеки ден


и да се раждаш с черно-бели мисли?


Край теб живота, трайно увреден,


съдбовната ти книга все разлиства.


 


Ще се повдигнеш, може би, на пръсти.


Дано да стигнеш до ръба на скуката!


И, може би, накрая ще възкръснеш,


усетила живителна пролука.


 


Живей! Недей живурка вдъхновена


от грапави нюанси в тъмно-сиво.


И не убита, ами преродена


литни към своята дъга красива!