И изключение на понеделник и вторник, манастирът „Свети Николай“ в Скравена ще бъде отворен за посещения през всички останали дни от 9 до 17 часа. Това съобщи секретарят на читалище „19 февруари“ Цветанка Гърбиджанова вчера по време на представянето на монографията за развитие на туризма в община Ботевград.


Обителта отвори врати отново благодарение на съвместните координирани усилия на Община Ботевград и инициативни хора от Скравена. За неговата поддръжката се грижи жител на селото.    


Манастирът „Свети Николай” е в списъка на стоте национални туристически обекта. Към него има голям интерес от страна на туристи. Той е  благодатно място. До него има път, има и вода. Самият манастир с вековното дърво в двора представлява красива гледна, успокояваща сетивата и душата.


През периода ХІІ-ХІV в. е разрушен по време на робството. Основите на храма са разкрити през 1938 г. В средата на 40-те години на ХХ в. започва възстановяването на манастира от монахиня Людмила, а днешната черква е издигната през 1959 г., върху старите основи. Манастирът е комплекс от еднокорабна, едноабсидна черква с триделен притвор и камбанария над него и жилищна сграда, разположени в близост до огромно вековно дърво.


Манастирът е разположен на 2 км. североизточно от село Скравена, в местността “Градището”, община Ботевград.