1 200 обекта са продавали само талони и затварят, а 20 хил. са получавали половината от приходите си от забранените игри


Общо 950 собственика на павилиони за продажба на цигари, вестници и лотарийни билети от 270 населени места в България настояват в петиция до премиера държавата да намери начин и да им изплати около 50 млн. лв. за купени, но непродадени талони за частната лотария. Петицията е отворена и в нея полагат подписите си собствениците на общо 20 хил. обекта, в които са се продавали билетите от забранените със закон игри на "Ню геймс" - дружество, в което мажоритарен собственик е обвиняемият Васил Божков.


Според Иван Делчев, председател на Българската асоциация на търговците с тютюневи изделия, дистрибуторите на дребно са предплатили талони за между 2 000 и 6 000 лв. за всеки обект, а в този бранш работят повече от 80 хил. души. Те разчитат на среща с премиера да предложат начини държавата да подкрепи търговците, за да не бъдат заплашени от фалит най-малките от тях.


Забраната на частните лотарии влезе в сила на 18 февруари. Оттогава павилионите нямат право да продават билетите и да изплащат печалби.


Лотарийна зависимост


Според търговците, двайсетина от които се включиха в пресконференция с искания държавата да помисли за малкия бизнес, обектите им са изправени пред огромна финансова трудност. Оказва се, че при повечето от тях около 50% от приходите идват от лотарийни билети. Освен в загубата на основен бизнес проблемът в случая е, че за разлика от смяната на бандерола на цигари и алкохол в случая с лотарийните талони няма преходен период, в който да продадат стоката и да не бъдат на загуба.


"Имаме билети, които сме купили, в края на този месец ще трябва да внесем и ДДС по тях. Те обаче са за бракуване, а ние сме ги платили авансово на лотарията. Само ние имаме стока за 80 хил. лв., какво да я правим, даже не гори", коментира Димитър Иванов, който е дистрибутор на лотарията.


Собствениците на павилиони не можаха да изчислят колко е средният оборот на този тип обекти в страната, но по думите им колкото по-малко е населеното място, толкова по-малки са и приходите от продажби и ако в София 2 000 лв. непродадени билети няма да доведат до големи проблеми за обекта, във Видин това може да доведе до затварянето му.


Законови възможности


Търговците се срещнали с Комисията по хазарта, от която получили становище, че тя няма отношение към "Ню геймс", защото вече й е отнела лиценза за провеждане на лотарийни игри. Остават законовите възможности на всеки от търговците да си иска парите от "Ню геймс". Оттам твърдят, че имат пари, но сметките им са блокирани.


Отделно от това законът дава възможност на търговците да си търсят по съдебен път парите от частната лотария. Само че при тази процедура, дори и да има пари по сметките, фирмата трябва да плати първо на държавата данъци, такси и претендираните суми. А вече спрямо дружествата на Божков има издадени актове за стотици милиони неплатени такси.


"Ние можем да заведем единични искове, колективни искове, да протестираме, да сезираме европейските институции, но това ще отнеме време и пари за дела, а междувременно много от нас ще фалират", каза Делчев. Той настоява за среща с премиера, на която да му предложат механизъм, според който забраната за лотарийните игри да не засяга малкия бизнес. Промяната в закона реално даде монопол за организирането им на държавния "Български спортен тотализатор".