Държавната компания "Булгаргаз" ще внесе предложение цената на природния газ от 1 април да бъде 26.29 лв. за мегаватчас без ДДС. Това е малко над 40 процента намаление в сравнение с действащата сега цена. Това съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов по време на днешното заседание на Комисията по енергетиката в парламента, предаде БТА.

В момента регулираната цена на природен газ, утвърдена от Комисията за енергийно и водно регулиране, е 44.04 лв., добави той.

Предвид развитието на газовите пазари, тази цена може да бъде и още по-ниска, прогнозира Павлов. Има очаквания през следващите месеци цената на природния газ да се намали още.

С "Газпром" е предоговорена формулата, по която се определя цената на природния газ. В нея преобладаващ елемент е пазарният, допълни министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Намалението е следствие на договореностите между "Газпром" и "Булгаргаз" за промяна във формулата за определяне на цената, постигнати след антимонополното дело на Европейската комисия срещу "Газпром". Руската страна се съгласи да намали цената за България със задна дата - от 5 август 2019 г.

"За този момент мисля, че ние постигнахме балансираща ценова формула", коментира Павлов.