Международната федерация по гимнастика FIG обяви, че във връзка с пандемията от коронавируса по целия свят спира временно провеждането на предстоящите състезания от нейния календар. Най-близките от тях са 27-то Световното първенство по спортна акробатика /от 29 до 31 май/ и 11-ят световен шампионат на ейдж-групите /от 20 до 26 май/, домакин на които е Женева. И двете първенства се отлагат заради несигурната ситуация, причинена от разпространението на вируса COVID 19.


"Организационният комитет на World Acro 2020 Женева  изказва огромното си съжаление, че не може да приеме домакинството според предварително планирания срок, но сериозността на ситуацията не дава друг избор."


Официалната страница на събитието worldacro2020.com   съобщава, че тези две световни първенства ще бъдат отложени за следващата 2021 година. И че точните дати ще бъдат обявени по-късно.


Подготовката на четири акробатки от Ботевград бе насрочена именно за световното първенство на ейдж-групите. Това е тройката Дария Иванова, Стейси Василева и Габриела Боевска във възрастта от 12 до 18 години, и  Елена Босилкова, която е в двойка с Тодора Кръстева от Нефтохимик 2011 Бургас. Решаващи за определяне на състава на националния отбор за световното в Женева трябваше да бъдат реузултатите на Световната купа в София от 3 до 5 април, но тя също бе отложена.