Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов изрази своята позиция относно предстоящото решение на Управителния съвет на БФБ за спиране или продължаване на първенството на НБЛ. Той изложи и своите аргументи по отношение на възможните варианти.


УС на БФБ може да вземе решение за изчакване или да отложи решението. Ние, естествено, ще го приемем.
 Първоначалната позиция на БК Балкан на 16 март бе да се изчака поне известно време, поне до края на срока на тогава обявените ограничителни мерки - 29 март към онзи момент. И на 30 март, съобразно ситуацията, да се вземе решение дали да се прекрати, или да се удължи срокът на изчакването, от позициите на актуалните събития и перспективи. След като на 30 март за всички бе очевидна ситуаацията, че в следващия поне месец и половина не предполага каквито и да е облекчения на ограничителните мерки, включително и за спорт, ние, както и няколко други клубове, се присъединихме към предложението - изразено още на първата среща от Академик Бултекс 99 и от Рилски спортист - за прекратяване на първенството. Така както направиха редица други първенства, включително и в България. Естествено,

всички искаме този шампионат да има възможност да завърши по относително нормален начин, но задължително с публика и със съставите, които са били преди спиране на първенството.  От днешна гледна точка това изглежда на практика невъзможно.

И затова ние отстояхме позиция, че е редно и разумно да не се отлага повече товаа решение и първенството да се прекрати, като, разбира се, обявяване на временното класиране за крайно.
Тук е по-скоро конфликтният момент,  а именно - какво се случва, след като се прекрати. И мисля, че от тази позиция някои клубове прецениха и настояха за отлагане на вземането на това решение. Аз съм почти убеден, че дали след седмица или две такова решение ще се вземе. 
Но ако пък се вземе друго решение, дай Боже на база подобряване на обстановката в страната, а и не само, ние, разбира се, бихме желали - 

но в разумни срокове, в никакъв случай не и юли и август, както някои предлагат, защото това вече е неразумно - ще се съгласим.

Но  с едно важно условие - да имаме възможност, което не знам как някой ще ни го гарантира, да можем да съберем пълните си състави. Знаете, че доста от отборите, съобразно регламента и съобразно амбициите си, така са окомплетовали съставите си, че в тях влизат и чужденстранни играчи. За които ние не знаем към този момент дали ще имат възможност, а не желание, да се включат в подготовката на отбора и в мачовете. в обозримо бъдеще - да речем, следващите три месеца. Никой не може да гарантира това. Което означава, че ако се вземе такова решение за доиграване под някаква форма , е много вероятно съставите да бъдат в непълния им вид. И от това отборите, които не могат да разчитат на външните играчи, съответно няма да могат да реализират амбициите си за по-добро класиране.



Балкан в никакъв случай не настоява категорично да не се разглеждат и други опции. Но ние сме разумни хора, на базата на това какво се случва по цял свят и в България като цяло, чуваме изказванията на отговорните хора в държавата, и на Националния кризисен щаб, че перспектива за облекчаване на ограничителните мерки в следващия месец и половина не изглеждат рални. Но дори хипотетично да отпадне извънредното положение, това не означава, че всички мерки ще бъдат автоматично премахнати, може да има някои по-леки, но все пак ограничителни мерки. Затова, за огромно съжаление на всички, които искаме да изпитваме емоциите не само от спорта, но и от всякакви други прояви, в следващите два месеца няма такава обозрима перспектива.

И вече започва много да се спекулира, че - видите ли - Балкан иска да се възползва от благоприятното си временно положение като водач във временното класиране - и служебно да бъде обявен за шампион.

Това в никакъв случай никой не го цели. Но това са факти, обстоятелства, с които всички би трябвало да се съобразят. Както ние бихме се съобразили с всяко едно друго временно класиране към момента на прекратяване на шампионата, независимо дали то е благоприятно за нашия отбор или не, защото това са обективните факти. Никой не го желае, и не иска да каже - дайте сега да сложим край, за да бъдем обявени за шампиони.

Балкан е бил много пъти шампион и занапред ще бъде още много пъти. По един категоричен начин си спечелихме титлата миналата година, по един категоричен начин, бих казал, си защитаваме първото място в първенството до момента

 с победи над всичките преки съперници, включително и два пъти над един от другите основни претенденти. Така че имаме самочувствие, имаме основание да твърдим, че съвсем заслужено сме и водачи.
Никой не е виновен, никой не е целял, никой не е предвиждал такава ситуация, която е прецеден в световен мащаб, да не се доиграват първенства. Доста от тях в цяла Европа, но и в България. Като например мъжкият волейболен шампионат, което е също във фаза редовен сезон и е недовършено. Прекратиха го и обявеха временния водач за шампион. По едно случайно съвпадение спонсорът на този волейболен отбор е от Бургас е Лукойл, същият, който е спонсор на баскетболния Левски, но който, за негово съжаление, в момента не е на първо, а на второ място. Мое лично мнение, а и не само мое, с което не искам да наливам масло в огъня, е, че ако имаше друга конфигурация във временното класиране и отборът, финансиран от Лукойл е на първо място, вероятно днес щяхме вече да коментираме прекратен шампионат с обявен първенец.
Така че ще изчакаме съвсем спокойно решението на федерацията.


Разбрах от медийни изяви на ръководството на Левски, че каквото и да е решението, някой щял да обжалва. Аз категорично заявявам като кмет на общината, че в никакъв случай няма да обжалваме, ако се вземе друго решение. 


Т.е. такова, което според нас не е  справедливото, редното и разумното. А именно, ако първенството бъде отменено и бъде обявена нулева година. Това, бих казал, че е една неудачна, неуместна постъпка от който и да е отбор да оспорва каквото и да е. Както и обратното.

Считам, че ще бъде проява на лош вкус, липса на какъвто и да е такт в едни такива извънредни обстоятелства някой да оспорва едно такова решение.



Надявам се да бъде взето едно справедливо решение, колкото и субективно да е то.
Що се отнася то анонсираната по време на общото събрание на НБЛ на 30 март като регистрирана асоциация на българските професионални играчи, с избран говорител капитана на националния отбор, който по стечение на обстоятелствата е и капитан на Левски. На практика към този момент  е само една тяхна чат група. Но се оказа, че тя не е регистрирана, няма структура, няма устав. Разбира се, няма нищо лошо българските играчи да се организират и да отстояват своите права.
При всички положения смятам, че неговото мнение е пристрастно. Още повече че той беше включен в дискусията по време на Общото събрание на НБЛ непосредствено преди изказването на представителя на Левски. И желанията, намеренията, тезите и аргументите съвпадаха едно към едно. Което още повече буди съмнение.  
Ние като клуб нямаме против всякакво развитие на нещата.

Само че сме категорично против един клуб и едни хора да продължават да се опитват във всеки един момент, включително и в такава извънредна ситуация, да манипулират баскетболната общественост.

Да дърпат конците на федерацията, да оказват влияние върху други клубове .
Познаваме се от много години. Знаем кой клуб каква обвързаност или директна зависимост има от определени дългогодишни фактори в българския баскетбол, не е нужно даже да им споменаваме имената. Това е дразнещото в ситуацията. И ние сме изключително против това нещо. И не сме против всяко свободно, осъзнато, аргументирано решение. А не под нечие давление и натиск.

Защото тези лица почти ежедневно звънят и на наши представители. Както звънят ежедневно и на други клубове. И то буквално с указания едва ли не как трябва да се процедира в тази ситуация.

По отношение на липсата на играчи на Балкан и на Рилски спортист, които не са се подписали под въпросното открито писмо до медиите, това явно означава, че тази изразена по този начин позиция , не се споделя поне от два от водещите клубове в България.