Община Ботевград ще посредничи за осигуряването на възможност за лица с прекъснати здравноосигурителни права да подават Декларация образец №7 „Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски“ и др. документи, необходими за актуализиране на здравноосигурителен статус към Национална агенция по приходите /НАП/. Образец на декларация №7 е на разположение на гише „Деловодство и информация“ в ОбА. 


Мерките са временни и се въвеждат във връзка с режима на извънредно положение, включващ ограничения, свързани с придвижване между отделни населени места.


Експертите в Общинска администрация не се ангажират с оказване на съдействие, даване на разяснения, предоставяне на допълнителна информация за размера на задължения за здравноосигурителни вноски, както и анализ на представените документи. В случай на необходимост, такава информация може да бъде получена от компетентните служители, чрез обаждане в офис на НАП или на телефона за информация на НАП 0700 18 700.


След входиране и обработка на документите служител на НАП ще върне информация за резултата от обработката им по електронната поща на общинската администрация или на конкретно лице (в зависимост от изразеното желание), за да може същата да бъде предоставена за сведение на лицето.