Кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов определи решението на УС на БФБ за прекратяване на първенството със зачитане на резултатите, но не и на класирането като нелогично, несправедливо и противоречиво.


"Федерацията за пореден път се повлия от мнението, желанието, амбициите и егото на един клуб, на едни ръководни фактори в българския баскетбол от години и взе това глупаво решение, от което трябва да ги е срам - да зачетеш резултатите, но да кажеш, че не обявяваме крайно класиране. След като си обявил резултатите, значи има класиране.


 Това каза кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов на заключителна пресконференция на Балкан за сезона като изрази мнение, че ботевградчани не искат да бъде обявени самоцелно за служебни шампиони и една такава титла няма стойност, но е редно трудът и резултатите от изиграните двубои, които се разбра в последствие, че се признават, да бъдат отчетени и да не бъдат заличени.


Той посочи още, че след разговор с ръководството клубът няма да обжалва решението на БФБ, но не го приема. Иван Гавалюгов оцени представянето на отбора през настоящия сезон като задоволително и заяви, че се надява отборът догодина да направи пробив в Шампионска лига и да защити шампионската титла.


 “Веднага след оповестяването на решението имах разговор с президента на БФБ Георги Глушков. Нашето единствено желание е решението поне да бъде логично, справедливо е субективно, а те взеха и несправедливо и нелогично решение. Нелогично, защото, не случайно ние като клуб поставихме няколко въпроса, с отговор на които искахме да се помогне на УС да вземе едно поне логично и обосновано юридически и относително справедливо решение как да се прекрати сезонът, защото беше ясно, че ще има прекратяване. Въпросът е какво се случва с изиграните двубои, класирането и дали ще бъде обявен шампион или не. Тук за пореден път искам дебело да подчертая, предполагам, че това ще се потвърди и от ръководството на клуба, тъй като Видин Велчев, който е представител днес на пресконференцията на феновете, вече го каза, за нас в никакъв случай не е самоцел да бъдем обявени служебно за шампиони. Никога не е било и го повтаряме за пореден път категорично, въпреки че в първоначалното ни предложение, естествено, по аналог на други предсрочно прекратени първенства още в средата на март, като Белгия , Швеция, Дания Украйна, там прекратиха дори на фаза далеч по-рано от тази, в която се прекрати в българското първенство като изиграни двубои и процент обща стойност. Там обявиха временното класиране за крайно и излъчиха първенеца за шампион.


На базата на тази практика ние предложихме такъв да е развоят и в България, разбира се, субективно и от наша гледна точка, но излишно подчертаваме в разговор с Георги Глушков и други представители на клубове, с които съм разговарял, дебело подчертавам - ние не държим да сме служебни шампиони, но в крайна сметка, смятаме, че е редно трудът, резултатите от изиграните двубои, които се признават, да бъдат отчетени и да не бъдат заличени и съответно временното класиране да бъде прието за крайно, тъй като се прекратява предсрочно първенството и нещо, което е временно, след като достигне своя край, то става окончателно, чисто по логика. И това крайно класиране  поради етапа, на който се случва, да не доведе до излъчване на шампион и медалисти. С такова решение ние сме абсолютно съгласни и го считаме за справедливо, макар че не е в наш интерес. Действително не бихме се радвали по никакъв повод. Тя щеше да стане шестата титла в историята на Балкан. Титла, на която никой не се израдвал публично, няма стойност, а в крайна сметка ние не правим нещо за статистика, а за хората, които пълнят залите. Това е смисълът на вложените средства и усилия. Ако няма някой, който да се зарадва на такава титла, по-добре да я няма.


Но пък има изиграни срещи, едни са победили, други са загубили. Мисля, че никой няма претенции към изиграните 20 кръга в първенството. На база на тези изиграни двубои след второто завъртане на първенството, се определиха участниците и съперниците в турнира за Купата на България, съвсем обективно и справедливо. Изигра се турнирът за Купата, излъчи своите резултатите, победители и.т.н  Тук е противоречието и абсурдът в решението на УС на БФБ. Макар, че те не го написаха официално стана ясно, че резултатите от изиграните  двубои се признават, но видите ли, няма крайно класиране.


Претендираме, че баскетболът е интелигентна игра. Респективно би трябвало тази интелигентна игра да се управлява от интелигентни хора. Класирането е функция на резултатите и актива, т.е не може да имаш признат актив, а да нямаш класиране, значи активът на едни отбори е по-голям, на други по-малък и на база на него и редовно изиграните двубои, естествено, се получава класиране. Едно класиране е временно, когато нещо не е завършило и подлежи на развитие. Когато завърши, независимо предсрочно или не, изобщо не е нужно някой да го обявява за крайно или не .Автоматично временното класиране при завършване на първенството или предсрочното прекратяване, което е прецедент в нашата история, то автоматично става крайно и то не води до излъчване на  шампион, тъй като не е изиграна крайната фаза на първенството, т.е плейофите.


 Ние възприемаме, че след като е признат активът, значи има класиране и според това класиране, не виждам защо някой трябва да се притеснява ,че първи е Балкан, втори е Левски, трети е Рилски спортист, четвърти е Берое. Това е обективно класиране на база на срещите. Едни могат да кажат, да не сме имали възможност да изиграем един двубой срещу по-слаб противник, а друг е играл срещу по-силен и това в довело до размяна на местата в класирането. Визирам Берое и Рилски, така е, но никой не е виновен за това форсмажорно обстоятелство и прекратяване на първенството, така че ние продължаваме да претендираме и настояваме.


 Не зачитаме решението на БФБ, аз лично не го приемам в частта обявяване на класиране. Не е нужно да го обявите ,след като вие сте признали резултатите. Ако бяха анулирали резултатите, т.е отборите нямат актив или е нула, няма класиране, но след като ти признаваш резултатите от изиграните двубои, класирането е функция на резултатите, така че, колкото и да не им се иска и да не им е приятно на някои отбори, за съжаление федерацията за пореден път се повлияха от мнението и желанието, амбициите, егото на един клуб, на едни ръководни фактори в българския баскетбол от години и веха това глупаво решение, от което трябва да ги е срам - да зачетеш резултатите, но да кажеш, че не обявяваме крайно класиране. След като си обявил резултатите, значи има класиране. То е такова, каквото е.


В историята на българския баскетбол ще остане сезон 2019/20 предсрочно прекратен, недовършен по съответните правила, с класиране това, това и това. Без шампион, без сребърен и  бронзов медалист. Мога да направя аналог и с други първенства не само в Европа. Видяхте как волейболното първенство в България се прекрати. Да, има обжалване от втория, който се счита за ощетен. Нефтохимик Бургас бе обявен за шампион. Прекратиха трета и четвърта лига във футбола и признава временното класиране за крайно. Там също има някакви спорове, но в крайна сметка признаха резултатите и обявиха класиране.  Вероятно това ще се случи и с футболното първенство в първа лига, ако няма възможност да се доиграе. 


 Ние всички разбираме защо първенствата, които са доста по-комерсиализирани и имат приходи от телевизионни права и спонсорски договори, търсят всякакви варианти да се доиграят. За съжаление баскетболното първенство и НБЛ на практика няма приходи от рекламни, спонсорски или телевизионни права. БНТ излъчва безвъзмездно на практика или ако говорим за обезвъзмездяване, то са някакви минути рекламно време, които се предоставят на БФБ ,която ги дава на клубовете. Повечето от тях не се възползват, но няма чисто финансов ефект това партньорство. Да, ние сме доволни, че първенството се отразява доста активно от БНТ. Не знам какви са взаимоотношенията с един от спонсорите Питал съм и президента на клуба, но до клубовете не стигат никакви средства. Да не споменавам имена на компании за онлайн залози, за разлика от футбола, където лигата носи тяхното име и дори по-долните дивизии получават приходи. Тук няма проблем от предсрочното прекратяване, няма нарушение на рекламни и спонсорски договори. 


 Добре е да дискутираме има ли смисъл да започваме толкова рано, ако няма да имаме фенове в залата и ще има ли все пак някакво телевизионно отразяване.


 Целта не ни е да съдим БФБ за това, че не сме доволни. Редно е едни интелигенти хора да взиамт най-малкото логични решения. 


 След решението на УС получихме тълкуване на въпросите, които Балкан повдигна до БФБ. Според тях резултатите не могат да се анулират и въпрос на преценка било дали да обяви крайно класиране. 


  Г-н Глушков е уважаван от всички ни авторитет, но този авторитет, за съжаление прекалено често се опитва да делегира свои права като решение на колективни органи и да се крие зад тях, а мисля, че ролята на един президент в крайна сметка е той да бъде авторитетът, с който ние всички ще се съобразим и неговото мнение да бъде максимално логично и обективно, доколкото може да бъде, а не да остава други фактори да решават вместо него.


Когато аз споделих на г-н Глушков нашето виждане и попитах как така признахте резултатите, а класирането не, той ми каза “Ами, това беше и нашето предложение на БФБ, само че ние протокол от този УС така и не сме получили да видим имало ли е други предложения  как да продължи или завърши първенството, подложени ли са на гласуване. След като г-н Глушков ми казва, че той също счита, че след като са признати резултатите трябва да има и класиране и това било предложението на БФБ, аз искам това нещо да го видя на протокол и ако това нещо не е подложено на гласуване, представете си как се провеждат изобщо тези заседания на УС на БФБ.


Колкото до прессъобщението и официалното медийно отразяване на това решение, ние разбрахме, че имало едно предложение за предсрочно прекратяване на първенството без обявяване на крайно класиране и единствено това решение е било подложено на гласуване. Не става ясно какви са постъпилите предложения на останалите членове. Трябваше да питаме резултатите признават ли се, не се ли. Това никъде не беше обявено. Разбрахме, че те се признават, но на базата на разговор и годината била нулева ама не точно.


Убеден съм, че половината от членовете на УС вътрешно не са били съгласни, но по техни си съображения са се съгласили с мнението на хората с доминираща функция в българския баскетбол. В никакъв случай не е най-важно дали ще има шампион или не, но нека класирането, труда и резултатите да бъдат зачетени.


 Не възнамеряваме да предприемаме действия срещу БФБ, но казахме, че те са взели едно изключително противоречиво, нелогично и бих го нарекъл глупаво решение. Бихме предприели действия, ако те бяха анулирали сезона и респективно резултатите от редовно изиграните срещи и тези действия щяха да бъдат да поискаме или възстановяване на средствата, които сме вложили като клуб, както и всички други клубове, свързани с такси за картотеки, депозити и.т.н. Понеже не сме злонамерени и не искаме такъв ефект, а се опасявахме, че те ще вземат такова решение, зададохме тези въпроси предварително като идеята ни беше да им подскажем да вземат решение в правилна посока. Те взеха компилация от възможните логични решения.


За момента, след като са взели решение да не се анулират резултатите, няма да имаме претенции за възстановяване на таксите. Гледаме напред, просто изразяваме мнение, че това е нелогично решение. Крайното класиране следва от признаване на резултатите, дори да са гласували нещо различно.


 Иван Гавалюгов оцени представянто на баскетболния отбор на Балкан през сезон 2019/20 като задоволително “Като човек, който е пряко ангажиран със спорта в Общината и с баскетбола в частност, не мога да не изпитвам удовлетворение от начина, по който особено в последно време изглеждаше отборът. Разбира се, отчитаме високата летва от предходния сезон. Ботевград е най-баскетболният град, Очакванията на хората и  публиката са винаги да вървим нагоре, по-нагоре от първо място няма накъде, поне във вътрешното първенство, в тази връзка бяха и сериозните очаквания, но знаете, че отборът в голямата си част беше в променен състав от миналогодишния, което си води своите рискове и нормално имахме трудно начало.


Както каза и треньорът, сигурно някои неудачи в селекцията, тъй като никой не е застрахован от такива грешки, естествено, така че това доведе според мен и до попадането ни в груповата фаза на Шампионска лига. Шампионът на Швеция беше един абсолютно преодолим отбор, но към онзи моменти, явно не бяхме достатъчно добре и комеплтковани и подготвени.  За съжаление според мен това ни коства и не толкова важния, но за самочувствие мач за Суперкупата, който също беше в началото на сезона, когато определено нямахме най-добрия си облик, нормално. Не бяхме в състава, който в последствие, след направените корекции, продължихме доста успешно пък да защитаваме първото място в първенството, както вече беше споменато. Мисля, че до 6 кръг, до мача с Левски, бяхме заедно с тях без загуба. Една не бих казал неочаквана, но с оглед развоя на мача, бих казал неприятна загуба от Берое, която ни остана и единствената за сезона поне до момента на прекратяване. Само в този кръг загубихме и първото място, което споделяхме с Левски до този момент, но още следващия кръг си го възвърнахме, когато победихме Левски и на практика от този 7 или 8 кръг до прекратяване на първенството Балкан винаги е заемал първото място. В това отношение не можем да не сме доволни от резултатите, които показахме, а и от играта, коята показахме във вътрешното първенството.


За груповата фаза на ФИБА Къп винаги ще правим паралел между тазгодишното и миналогодишното. Определено тази беше по-неуспешно,но пък отборите в групата ни бяха действително доста силни. Не казвам, че миналата година са били слаби, но може би отборът не успя да се представи на нивото, на което можеше да се представи . Вероятно можеше да запишем още някоя победа. В крайна сметка определено загубихме от  по-класни отбори от нашия - визирам Енисей Красноярск и Клуж . Няма да им коментирам бюджетите,но представянето в турнирите, беше с потенциал да бъде и по-добро.


 Надявам се и следващата година, разбира се, с всички условности, които времето ни поставя като нерешени задачи, само прогнози. Не се знае форматът на турнири и начините на провеждането. Явно е, че ще участваме отново в квалификациите за Шампионска лига поне по право , ако има. Надявам се да направим пробив като първи български отбор и да влезем в груповата фаза да имаме едно по-успешно  представяне.


По отношение турнира за Купата на България със сигурност очакванията са били най-накрая да вземем и Купа след повече от 30 години прекъсване. Факт е, че не бяхме играли и финал в тези години, така че на фона на резултатите от предходни години, би трябвало да отчетем самото участие във финалния двубой, като някакъв успех. Сами разбирате, че хората не са удовлетворени, когато играеш финал и го загубиш. В същото време не можеш да кажеш, че сме и разочаровани, тъй  като срещнахме силен противник с много силна игра в този момент. Не мога да кажа, че сме играли върховната си баскетболна игра във финалния двубой, но като цяло едно  прилично представяне. За съжаление не успяхме да постигнем крайната цел. Надявам се през следващата година отново да имаме финален двубой и да го спечелим. Знаете, че предходните пет години играхме четири финала, от който само един спечелихме за шампионата, така че надявам се да не спечелим Купата от четвъртия опит, но това са двубои. В един мач всичко може да се реши. Лично аз няма да акцентирам върху други фактори, които считаме, че са наклонили по един или друг начин изхода на двубоя. Признаваме и сме го признали, че Левски в този мач изглеждаше доста по-мобилизиран,мотивиран , агресивен и може би с помощта и на някои други фактори, заслужено да си спечели домакинския турнир, но пък мисля, че ние се представихме достойно в двубоя. Лошото начало не ни даде възможност изходът да бъде с доста по-неизвестен край  на двубоя и да имаме реален шанс да направим обрата.


Едно абсолютно задоволително представяне  на отбора на Балкан през настоящия предсрочно прекратен сезон и огромно разочарование и съжаление, за което вина няма никой, че не успяхме да реализираме потенциала, който отборът има със завършване на първенството с участие в най-важните двубои в плейофите и разбира се със защита на шампионската ни титла в плейофния двубой. Считам, че нашият отбор, особено с последните ни две попълнения придоби един абсолютно завършен вид и шансовете ни да защитим титлата на терена бяхме изключително сериозни.


 За финансовото бъдеще на клуба Гавалюгов каза, че към момента няма индикации за неговото сериозно редуциране. “С цялата условност на отговора, който мога да дам, в момента по обективни причини, можем само да прогнозираме и  надяваме. За момента няма индикации, че някои от спонсорите ще се оттегли или ще редуцира финансирането. Балкан се финансира от поредица от спонсори, местни фирми и други организации и разбира се една съсществена част от бюджета на Община Ботевград. Със сигурност ще направя всичко възможно частта, която Общината осигурява, да бъде запазена. Надявам се да имаме тази възможност и да срещна разбиране от общинския съвет, който в крайна сметка гласува средствата.


При всички положения ще се стараем да имаме отбор, който ще се бори с реални аргументи за защита на шампионската титла и за достойно участие в европейските турнири. Дали ще е по-голям или по-малък бюджета не мога да кажа към днешна дата категорично, но целите са това. Надявам се  да имаме възможността не само желанието да ги реализираме . Към днешна дата няма индикации за сериозно редукции на бюджета, с който ще разполагаме. Разбира се, има изтичащи договори на спонсори, които предстоят да бъдат подновени , предстоят ни разговори. Хубавото е, че това са спонсори от години и до момента не са отстъпвали от сумите, които са влагали в клуба. Надявам се да имат икономическата възможност да продължат по същия начин. Със сигурност повече яснота ще имаме през лятото. Това не означава, че ръководството на клуба не започва или вече не е започнало работа по селекцията. Тои сезон е приключил. Доволни или не, удовлетворени сме от участието и неудовлетворени от края."