Мириам Потербин е козметик, предприемач, бивша танцьорка и модел от Словения.  Тя обаче преди всичко е известна като майка на звездния гард на Далас Лука Дончич. Какво трябва да се знае за най-важния човек в живота на един от многообещаващите играчи на това поколение!


Мириам е израснала в Любляна.  От детските си години започнала да се занимава с танци и мечтата й била свързана с модния бизнес. Обучавала се на танцьорско майсторство при известния словенски треньор Мими Маркач. Техния девически отбор даже спечели световния шампионат за своята възраст.


Мириам и сега обича да танцува. Лука посещавал уроци по танци в детската градина. Той наследил чувството за ритъм и такт от майка си, което се проявява и на баскетболната площадка.


Мариам Потербин имала и резервен план. Още в училище учила професионално за фризьор и козметик. За първи път името й се появило публично през 1993 година, когато 19-годишната красавица участвала в конкурса „Мис Словения“. Тя стигнала до финала, но в крайна сметка не спечелила конкурса.


Девойката се съсредоточила в учението. Завършила административния факултет на Висшия управленски институт в Любляна. Известно време работила не съвсем по специалността си – управлявала собствен салон за красота в Любляна. С подстригването се занимавала предимно майка й Милена, а дъщерята предпочитала козметиката.


След няколко години Мириам завързала роман с известния словенски баскетболист Саша Дончич, който в своята кариера сменил множество клубове. Върхът на неговата кариера е играта за отбора на Югославия до 16 години на Евробаскет 1991, участието му в състава на Крка, Олимпия и два мача с екипа на националния отбор на Словения през 2005 година. Саша и Мириам се оженили през 1999 година, когато се родил Лука.


Бракът се разпаднал през 2008 година, когато Лука бил на 9 години. Като основна причина се смятат честите изневери на Саша. Сега Саша Дончич работи като треньор. За последно бе в клуба Шентюр, откъдето бил уволнен през април 2019 година за неудовлетворителни резултати. Саша Дончич е в отношения с доста по-младата моделка Николина Драгичевич. През 2017 година им се родила дъщеря Тияна, така че Лука има малка сестра.


След развода на Саша и Мариам опеката над сина им  поела майката. Още когато бил на 7-8 години станало ясно, че Лука притежава огромен потенциал. Олимпия Любляна не се оказала подходящо място за неговото разкриване. Когато навършил 13 години, въпреки личната си взаимна неприязън, Саша и Мириам приели съвместно решение за бъдещето на Лука. Именно Саша Дончич настоял за преминаването на сина им в Реал Мадрид и категорично отхвърлил варианта с Олимпия, макар че Мариам не била против синът им да остане в Любляна. Имало също вариант за Галатасарай, но в крайна сметка бил предпочетен Мадрид, а не Истанбул.


Малкият Лука отишъл в чуждата страна, когато бил на 13 години. Но адаптацията не се оказала лесна. Потербин известно време останала в Словения, но след няколко години оставила бизнеса си и също заминала за Мадрид.


„Това беше най-сложното решение в моя живот, и в неговия също. Не беше лесно, тъй като Лука излезе от къщи едва 13-годишен, без семейство и без приятели. Той отиде в град, където не познаваше никого. Почти никой не говореше английски и това бе много тежък момент за него. Понякога си спомням за това време и си казвам: „Слава Богу,  този период завърши“, цитира думите на потербин Fabwags.


Мириам започнала да води Лука на тренировки, вършела всичката работа у дома, готвила, пазарувала. От време на време за по 2-3 дни се връщала в Любляна да види състоянието на нейния салон за красота. През останалото време изцяло се посвещавала на сина си.


Кариерата на Лука се развила стремително и преминаването ме в NBA било въпрос на време. 18-годишен Дончич спечели Евролигата с Реал, стана MVP на сезона и на айнъл Фор, след което дал заявка за драфта. Атланта го избрала под номер 3 и веднага го обменила с Далас са Трей Йънг. Потербин присъствала на церемонията на драфта през 2018, където станала едва ли не знаменитост. Според отразяването на събитията в Ню Йорк много повече разговори се водели за привлекателната майка на Дончич, отколкото за баскетболните новини. Един от тези, които не се притеснили да се изкажат за красотата на Потербин, е крилото на Голдън Стейт Андре Игуадала, който й направил комплимент в Туитър.


Мариам присъствала не само на церемонията на драфта, но останала със сина си в САЩ.  Скоро след това възникнал неприятен инцидент, свързан с бившия й мъж. Саша Дончич, заедно със сръбския и американския агент Славко Джурич и Чарлз Бриско замислили афера, за да може в крайна сметка да представляват Лука.


Лука първоначално имал контракт с агента Мирко Миличевич, приятел на Саша Дончич. Именно Миличевич осъществил преминаването на Лука в Реал, където впоследствие играчът бил представляван от Алваро Тор от агенцията Hoops International. Миличевич и Тор „направили“ от Лука звезда, утвърждава Саша Дончич. Но скоро след идването си в Мадрид Мариам контролирала изцяло сина си: разтрогнала контракта с близките до Саша агенти, тъй като не получавала никаква финансова изгода от това сътрудничество.


Новият агент на Лука станал Бил Дъфи от агенцията BDA, който също така представлявал и гарда на Майми Горан Драгич.  Саша Дончич обвинил първия словенски баскетболист в НБА Рашо Нестерович, че е помогнал на майката в процеса за смяната на агента. След завършването на своята кариера Нестерович станал служител в баскетболната федерация на Словения и има необходимите контакти и познания, в това число и в чужбина.


. През юли 2018 година Потербин подала заявление за подправяне на нейния подпис, както и на подписа на сина й в договора с агента Чарлз Бриско, за съществуването на който тя не знаела. Сертифицираният в САЩ агент Бил Дъфи и Кърк Бергер (съветник в NBA по правните въпроси) провели собствено разследване. Оказало се, че Бриско е близък с агента Славко Джурич, който е приятел на Саша Дончич. Бриско  твърдял, че се е срещнал с предполагаемите родители на Лука Дончич в Европа и е пописал договор, който му давал правото да представлява играча.


Потербин отричала присъствието си на тази среща и обвинила Саша Дончич  в мошеничество. Едва по-късно телевизионният канал RTV изнамери видео, на което Саша Дончич разговаря със Славко Джурич и му казва, че Бил Дъфи трябва да бъде отстранен от това да представлява сина му. Саша нарекъл Дъфи корумпиран мошеник, който просто отделил сина му от агентите, които му помогнали на старта на кариерата му в Реал (освен договора с мадридския клуб, Дончич започнал сътрудничество с Nikeкогато бил 15-годишен).


 


 


Разбираемо е, че самият Лука взел страната на майка си. Популярният словенски вестник Ekipa написал по повод на цялата тази ситуация, че действията на Саша Дончич са били върховна глупост. Същевременно разкритикувал и Потербин за желанието й да оказва натиск чрез името на сина си, но отбелязали и грамотната работа от юридическа гледна точка.


За да не възникват повече такива колизии, Лука Дончич направил майка си глава на зараждащата се бизнес империя. Брандът на Лука LD7 (абревиатура Luca Doncic 7, с този номер той играеше в Реал) продава плакати, календари, канцеларски стоки за ученици, спортни пособия, а също и облекло за мъже, жени и деца. Повече от 60% от акциите на компанията са притежание на Мириам Потербин. Тя разработила първата колекция за бранда, и едва след това започнала да привлича дизайнери. Засега LD7 работи на словенския пазар, но не е изключено скоро да покори и САЩ. Звездният статус на Лука Дончич укрепва все повече с течение на времето.


С  това бизнес-активите на Потербин не свършват. В САЩ тя открила неин салон за красота, където Мариан практикува правенето на макияж. Има проекти и в родината си. Заедно със словенската блогърка Сара Заверник Мириам е лице на клиниката за красота и здраве Juventina, принадлежаща на пластичния хирург Урош Голобич.


На Потербин принадлежи също и компанията за недвижими имоти Lumi7. Мириам е член и на управата на благотворителния фонд „Реализация на мечтите“, която е собственост на Робърт Кристан, Лука Дончич и Джейк Бийол. Част от печалбата си LD7 насочва към този фонд, който всъщност оказва финансова и материална поддръжка на талантливи деца-спортисти от семейства с недостатъчно средства.


Мириам се среща с Борис Пожег, по прозвище „Пикси“, бивш словенски хокеист, а сега бизнесмен. Пожег притежава фабрика за производство на сладолед. Преди това Пожег купил и хокейния клуб „Йесенице“, но бързо се отказал от този проект. Също така той е притежател и на нощния клуб „Акапулко“, който се ползва с особена популярност от словенските спортисти, особено баскетболисти.  Интересен факт е, че Пожег бил кум на сватбата на Саша Дончич с Мириам, но по-късно това прераснало в нещо по-сериозно. Борис и Мириам са заедно от 2012 година, Пожег е по-голям с 6 години от Мириам.


Според словенските медии влиянието на Потербин над Лука е огромно.  Тя фактически води всичките му дела, а също го съветва в „избора на правилните хора“ за общуване. Именно Мириам получила от името на Лука наградата му за най-добър спортист на Словения за 2018 година. Таблоидите в Словения не жалят Мириам – пускат слухове, създават интриги, критикуват я за влиянието върху сина й. В САЩ ситуацията е кардинално противоположна: никой не я упреква заради любовта й към сина си. Това е една от причините, заради която Потербин остана в чужбина.


 „Честно казано, в САЩ разбират по-добре моята грижа за сина ми. Струва ми се, че това е нормално възприемане на нещата. В Словения често казват, че аз  прекалено  опекунствам над него. С Лука имаме добри отношения, аз го подкрепям в нужните моменти. Това бе признато от американците. Той сам взема своите решения, а когато е необходимо, аз съм до него. Понякога ние обсъждаме известни въпроси, но в крайна сметка Лука сам взема окончателното решение.  Мога да отбележа, че до ден днешен той винаги е постъпвал правилно. Имаме добри отношения, като Лука има Своя живот, а аз – моя. Но винаги си помагаме един друг, доколкото е възможно.


 


Преминаването в САЩ се оказа лесно – Далас е много европейски град. Забележителен град. Това е изключително чист град, по улиците няма бездомни.  Разлики със Словения, разбира се, има.  Кухнята е доста различна. В Словения ние бяхме свикнали с добра и качествена храна.  В Далас няма толкова много фаст-фуудс, но всички знаем, че Америка се слави с тях. Макар че това  възприятие се измени в последните години . Сега американците  имат много по-различно отношение към храната. Далас е известен с т. нар. стейк-хаус, които се приготвят от наистина добро месо. Вкъщи често готвя домашни словенски манджи.


Хората в Щатите са много открити, не можеш да ги сравниш с никоя друга страна. В асансьора те питат „Откъде си? С какво се занимаваш? Защо си тук?.  Което на пръв поглед ми се струваше доста странно. Но с времето привикваш към тази откритост. В Словения едва ли някой ще те попита нещо в асансьора. Когато започнах да ходя в спортната зала веднага се сприятелих с няколко девойки. След три дни им отидох на гости. Атмосферата бе толкова непринудена, сякаш се познаваме от незапомнени времена. Американците действително са много открити и дружелюбни.


Те, разбира се нямат предразсъдъци по повод корекциите за красота. Гледат на това по съвършено различен начин в сравнение със словенците. Ако на американците нещо не им харесва във външността им, се обръщат към пластичните хирурзи. Те активно използват ботокс в количества, които за мен са непиемливи“, разказва Потербин за американския бит в интервю за Siol.


Сега Мириам Потербин напълно се наслаждава на живота в Тексас. Тя вече е на 46, но и досега активно се занимава с фитнес, с аеробика, прави сутрешни кросчета, ходи в сауна, а също участва и в полумаратони. В свободното си време Мириам обича да готви и за чете книги за личностно израстване.


Разбира се, покрай всичко това Потербин не забрява за сина си. Звездният статус на Лука и предостави по-големи възможности за бизнес. Но кой знае какво би спечелил Дончич, ако майка му не се е грижела стриктно за него от най-ранните му години.


„Далас – това е първият, последният и единственият клуб на Лука в NBA. Тук всичко е отлично. Убедена съм, че той ще поиска да остане тук“, цитира Потербин WFAA.


Мириам е уверена, че в близко бъдеще със сина й всичко ще бъде наред. Той е щастлив в отношенията със своята приятелка Анамария Голтес, която пък се държи прекрасно и с майката, и с бабата на Лука. Но ако нещо не тръгне както трябва, Потербин задължително ще забележи, за да го насочи в правилната посока. Дончич е уверен в това.


„Мама е много важна за мен.  Важното бе и тя да бъде тук. Привиквам към новия живот. Трябва винаги да имаш близък човек, който може да ти помогне“, казва Лука.


 


Алексей Фалько, sports.ru


Превод: Петър Наков