Спортните клубове в цялата страна ще получат двойно увеличение на бюджетите си през 2021-ва година. Това съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев в Русе, където инспектира ремонта на две спортни зали - по бокс и вдигане на тежести:


Бюджетът за спортни клубове, който заделя държавата, досега е бил 6.5 милиона лева, а през следващата година ще е увеличен двойно, като се запазват критериите за резултатите от 2019.


Това посочи министърът на спорта Красен Кралев и поясни: "Мисля, че това е много сериозна помощ за българския спорт, защото знаем, че спортистите се коват именно там. Там клубовете носят отговорност и за аматьорския спорт, и за масовия спорт. Тоест тенденцията в следващата година и в следващите години ще бъде увеличаване на средствата именно към клубовете".

Той коментира, че това е една от предприетите мерки за подобряване състоянието на българския спорт. Министърът каза още, че бюджетите на спортните федерации се запазват същите.

"Въпреки че ще имат сериозни спестявания от липсата на международен спортен календар, а и на български, тази сума, която формира почти 25 процента от бюджетите им, ще бъде изцяло насочена към подготовката на атлетите", каза Кралев.

Друга предприета мярка е да се освободят спортните клубове от наеми за имотите, собственост на Министерството на спорта, в периода на извънредното положение.

Кралев обясни, че министерството има много ясна програма за рестартиране на българския спорт веднага след отпускане на противоепидемичните мерки.


Според министър Кралев много скоро предстои да се подновят тренировъчните лагери на професионалните спортисти, като ще се вземат всички мерки за безопасност на състезателите.