Кои мерки се отпускат и кога

- Обучението на водачи за всички видове транспорт може да започне от понеделник. След разговор с Борисов инструкторите са поели ангажимент курсовете да минават с поставени маски, да се дезинфекцират автомобилите, а теоретичната подготовка и изпитите да минават онлайн или при спазване на дистанция в зали.

- Индивидуални спортове - разрешава се тенис, тичане на стадионите, в парка, плуване в басейни, но не и състезания. Не се разбра дали това може да са басейни към СПА центрове. Сядането по пейките в пароквете остава все така забранено. Борисов обяви, че това са мерки, които са добри за психичното здраве на хората. Те могат да се прилагат при спазване на дистанция и конкретно хигиената в съблекалните на басейните и дезинфекция на пространствата около тях. "Лично Мутафчийски настоя за плувните басейни", обяви Борисов.

- Терасите на заведенията и масите на открито - разрешава се след проверка и одобрение на мерките за хигиената и дистанция от страна на РЗИ и агенцията по храните да отворят. Предстои да се разработят основни правила, на които да отговарят заведенията - за разстояние между гостите и масите, за предпазни средства за персонала и др. Не е известно от кога могат да отворят, но ще става след одобрение за всеки обект.

- Отпадат КПП-тата в покрайнините на градовете - очаква се това да стане следобед на 6 май, "защото ако го направим днес, масово стотици хиляди ще се изнесат, а целта е да продължи дистанцията", обясни премиерът. Заграждения при нужда ще се поставят на отделни улици, квартали или махали. Това ще спести работа на 11 500 полицаи в цялата страни, по изчисление на премиера.

- Детските градини и яслите няма да отворят засега. Причината е, че децата може да пренесат заразата върху персонала и близките си, макар те самите да са в относителна безопасност. "И тогава ще има епидемия според генерала и аз му вярвам", обяви Борисов като посочи, че Мутафчийски не е съгласен с промяната на това ограничение. Ще се наблюдава какви са последствията от отварянето на детските градини в няколко държави от 4 май и после ще се обмисли евентуална промяна и в България. Самият Мутафчийски обяви, че когато има достатъчно натрупани данни от това разхлабване по света, ще се прецени какво да се прави в България.

- Учениците от 7 и 12 клас ще имат матури, като не се посочиха конкретни дати и няма решение дали ще бъдат проведени в зали или на открито, по описанието на премиера.

Колективният имунитет не сработи никъде, PCR тестовете се оказаха несигурни, никой доктор не може досега да ми се подпише под нищо. Само колективната дисциплина и ред могат да ни облекчават мерките. Не сработи ли - веднага КПП, веднага затваряме, обобщи Борисов.

Положението става извънредно санитарно

Премиерът обяви, каквито заявки вече имаше от последните дни, че извънредното положение ще бъде заменено със санитарно извънредно като мотивира това, че "дума извънредно положение създава стрес". Обяви, че новият проектозакон ще бъде написан до понеделник сутринта. Не можа да обясни повече и даде думата на транспортния министър Росен Желязков в качеството му на бивш главен секретар на Министерския съвет.

Той посочи, че тъй като извънредното положение изтича на 13 май, това означава, че всичко обвързано с него трябва да се прекрати. Затова ще има нов закон, в който ще се включат всички права, сега записани в закона за извънредното положение, а ограниченията ще останат в заповеди на здравния министър или като препоръки на щаба и в Закона за здравето.