Бизнесът има възможност да кандидатства с проектни предложения по процедура „Стимулиране внедряването на иновации от съществуващи предприятия“ на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ – 2014 – 2020 год. Изпълнението на проектите, подкрепени по процедурата, следва да води до внедряване на продуктова иновация /стока или услуга/ или до внедряване на иновация в бизнес процесите, насочена към производство на стоки или предоставяне на услуги. 


Иновациите трябва да попадат в една от следните тематични области: Информационни и комуникационни технологии и информатика; Мехатроника и чисти технологии; Индустрия за здравословен живот и биотехнологии; Нови технологии в креативните и  рекреативните индустрии. 


В рамките на проектните предложения могат да бъдат предвидени: иновации, насочени към справяне с пандемията COVID-19; еко-иновации, иновации в бизнес процесите – разпространение на логистика и/или маркетинг и продажби и/или информационни и комуникационни системи.


Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 85 000 000 лева. От тях 72 250 000 лева отпуска Европейският фонд за регионално развитие, а другата част – 12 750 000 лева е национално финансиране. 


Минималният размер на заявената безвъзмездна финансова помощ за индивидуален проект е в размер на 100 000 лв., а максималният е 500 000 лева – за микро и малки предприятия, 750 000 лв. – за средни предприятия, и 1 000 000 лв. – за големи предприятия. 


Допустими по тази процедура са само кандидати, регистрирани съгласно Търговския закон или Закона за кооперациите. Регистрацията трябва да е преди 1 януари 2019 год. кандидатите следва да са реализирали нетни приходи от продажби за 2019 год. в размер на минимум 3 000 000 лева, но не повече от 50 000 000 лева. 


Подаването на проектното предложение по настоящата процедура се извършва по електронен път, чрез Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България.   


Малките и средни предприятия, а също и големите предприятия с не повече от 25% държавно участие, регистрирани като юридически лица в България имат възможост да кандидатстват по втората обява за набиране на проектни предложения по Програма „Развитие на бизнеса, иновации и малки и средни предприятия – България“. Средствата се осигуряват чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.


Очакваният резултат от реализация на одобрените проекти е повишаване на  конкурентноспособността в рамките на конкурентна област „Иновации за зелена индустрия“. Общият размер на средствата е 10 061 000 евро. Минималният размер на безвъзмездното финансиране за всеки проект е 200 000 евро, а максималният – 1 000 000 евро. 


Крайният срок за подаване на проектни предложения е 30 септември 2020 год. Кандидатства се на сайта на Иновация Норвегия.


Очаква се да бъде отворена процедура за обособяване на детски кътове по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Целта е предоставяне на възможности за съчетаване на професионалния и личния живот на родителите, както и наемане на безработни лица за полагане на грижи за деца в местоработата на родителя. Допустими кандидати/партньори са работодателите. Допустими дейности по процедурата са: Осигуряване на социални придобивки в предприятията /кът за деца/, посредством адаптиране и оборудване на подходящо помещение за полагане на почасови грижи за деца; Подбор на безработни лица, регистрирани в Дирекция „Бюро по труда“, за включване в заетост и/или обучение, при необходимост, свързано с полагане на грижи за деца; Предоставяне на обучение на безработни лица за придобиване на умения за полагане на грижи за деца; Включване на безработни лица в субсидирана заетост при работодател за почасово или целодневно полагане на грижи за деца. 


Индикативна дата за стартиране на процедурата: септември 2020 год.


Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за проектно предложение е 50 000 лв., а максималният – 150 000 лв. 


Възможностите за финансиране на проектни предложения както на бизнеса, така и на общини, училища, неправителствени организации бяха представени днес в Ботевград от екип на Областния информационен център. Информационната среща се състоя в зала „Христо Ботев“ на общинската администрация. Тя бе осъществена в рамките на проект „Осигуряване ефективното функциониране на Областен информационен център София-град и София област за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове в България през периода 2019-2021“, финансиран по оперативна програма „Добро управление“.


В хода на срещата бяха представени още актуалните и предстоящи процедури за кандидатстване по Програма „Развитие на селските райони“.