На 14 септември, огнеборците в цялата страна ще честват своя официален празник.


Датата 14 септември е обявена за професионален празник на служителите в Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” с Решение № 385 от 1995г. на Министерския съвет на Република България, с което е възстановена традицията по решение на "Първия пожарникарски събор", проведен на тази дата през 1905 г. По утвърдена традиция с честването на празника се провежда „Седмица на пожарната безопасност ”, като тази година тя ще се проведе от 14 до 18 септември.


„Седмицата на пожарната безопасност“ има за цел повишаване културата и информираността на населението в областта на ПБЗН, издигане престижа на професията и доверието на хората и популяризиране на всички дейности, осъществявани от ГДПБЗН – МВР


Допълнително информация може да бъде намерена в страницата на ГДПБЗН-МВР - http://www.nspbzn.mvr.bg, информационния сайт http://pojarna.com и фен-страницата на ГДПБЗН-МВР във facebook “Пожарна безопасност и защита на населението”.


Във връзка с отбелязване на професионалния празник на огнебореца в сградата на РСПБЗН - Ботевград, ще се организират "Дни на отворените врати" в часове от 09:30 до 12:00 часа и от 13:30 до 17:00 часа от 14 до 18 септември 2020 г. 


В рамките на „Седмица на пожарната безопасност” ще бъде организирана и временна приемна за граждани и организации в часовете от 09:00 до 12:00 часа, за дискутиране на въпроси свързани с осигуряването на пожарната безопасност от 15 до 18 септември 2020 г.