Датата 14 септември е обявена за професионален празник на служителите в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ с Решение № 385 от 1995г. на Министерския съвет на Република България, с което е възстановена традицията по решение на „Първия пожарникарски събор“, проведен на тази дата през 1905 г. 


По утвърдена традиция с честването на празника се провежда „Седмица на пожарната безопасност“, като тази година тя ще се проведе от 11 до 17 септември.


„Седмицата на пожарната безопасност“ има за цел повишаване културата и информираността на населението в областта на ПБЗН, издигане престижа на професията и доверието на хората и популяризиране на всички дейности, осъществявани от ГДПБЗН – МВР


Във връзка с отбелязване на професионалния празник на огнебореца в сградата на РСПБЗН - Ботевград, ще се организират „Дни на отворените врати“ в часове от 09:30 до 12:00 и от 13:30 до 17:00 часа от 11 до 15 септември 2023 г. 


В рамките на „Седмицата на пожарната безопасност“, на 12 септември, вторник, от 10:00 ч. ще се проведе проиграване на демонстративно занятие за гасене на пожар и провеждане на аварийно-спасителни дейности в детска градина „Звънче“ - Ботевград, съвместно с персонала и огнеборците от пожарната в Ботевград. 


Допълнително информация може да бъде намерена в страницата на ГДПБЗН-МВР - http://www.nspbzn.mvr.bg, информационния сайт http://pojarna.com и фен-страницата на ГДПБЗН-МВР във facebook „Пожарна безопасност и защита на населението“.