На 14 септември, огнеборците в цялата страна ще честват своя официален празник.


Датата 14 септември е обявена за професионален празник на служителите в Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” с Решение № 385 от 1995 г. на Министерския съвет на Република България, с което е възстановена традицията по решение на "Първия пожарникарски събор", проведен на тази дата през 1905 г. 


По утвърдена традиция с честването на празника се провежда „Седмица на пожарната безопасност”, като тази година тя ще се проведе от 13 до 17 септември.


„Седмицата на пожарната  безопасност“ има за цел повишаване културата и информираността на населението в областта на ПБЗН, издигане престижа на професията и доверието на хората и популяризиране на всички дейности, осъществявани от ГДПБЗН – МВР.


Във връзка с отбелязване на професионалния празник на огнебореца в сградата на РСПБЗН - Ботевград, се организират "Дни на отворените врати" в часове от 09:30 до 12:00 часа и от 13:30 до 17:00 часа от 13 до 17 септември 2021 г. 


Допълнително информация може да бъде намерена в страницата на ГДПБЗН – МВР - http://www.nspbzn.mvr.bg и информационния сайт http://pojarna.com, както и във фен-страницата на ГДПБЗН - МВР във Facebook - “Пожарна безопасност и защита на населението”.