Датата 14 септември е обявена за професионален празник на служителите в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ с Решение № 385 от  1995 г. на Министерския съвет на Р България, с което е възстановена традицията  по решение на "Първия пожарникарски събор", проведен на  тази дата  през 1905г. По утвърдена традиция с честването на празника се провежда „Седмица на пожарната  безопасност ”, като тази година тя ще се проведе от 10 до 16 септември.


Седмицата на ПБ има за цел популяризиране професията на огнебореца, както и провеждане на информационно-разяснителни мероприятия свързани с дейността на структурите за ПБЗН. Допълнително информация може да бъде намерена  в страницата на ГДПБЗН-МВР-http://www.nspbzn.mvr.bg, информационния сайт http://pojarna.com и фен-страницата на ГДПБЗН-МВР във facebook „Пожарна безопасност и защита на населението“.


Във връзка с отбелязване на професионалния празник  на огнебореца в сградата на РСПБЗН - Ботевград, находяща се на адрес: Ботевград, ул. „Свобода“ №11,  ще се организират Дни на отворените врати и временна приемна за граждани и организации от 10 до 14 септември 2018 г. в часове от 10:00 до 12:00 часа и от 13:30 до 17:00 часа.


В рамките на „Седмицата на пожарната безопасност“, на 12 септември, сряда, от 10:00 ч. ще се проведе проиграване на демонстративно занятие за гасене на пожар и провеждане на аварийно-спасителни дейности в ДГ „Слънце“ - Ботевград, съвместно с персонала и  огнеборците от пожарната в Ботевград.