ФИБА гласува изключително доверие на българския шампион по баскетбол Балкан. Тимът ще приеме в Ботевград два от квалификационните турнири на най-силния клубен турнир на Международната баскетболна централна - Шампионска лига. Те ще се проведат от 22-25 септември в "Арена Ботевград" с участието на 8 европейски отбора.


Отборите ще играят във формат Файнъл 4, а най-добрите два ще се класират в Редовния сезон. С участието си в квалификациите Балкан има възможност да стане първият български участник в Шампионска лига.


За да се класира в групите, отборът на Балкан трябва да спечели два мача в Ботевград.  Съперник на полуфинал е Цмоки Минск, а при победа, българският шампион ще срещне победителя от мача Лондон Лайънс - Нептунас Клайпеда.  


За огромно съжаление на българската баскетболна общественост и привържениците на Балкан срещите от този висок ранг ще се проведат без публика заради пандемията COVID-19, но всички мачове ще бъдат излъчени на живо в българския ефир. В следващите седмици ще бъдат обявен и официалният броудкастър на надпреварата. 


БК Балкан ще приеме два от общо четирите турнири на Шампионска лига, която промени формата на квалификациите заради безпрецедентната ситуация с коронавирус. Ето и участниците на турнирите в Ботевград  - Балкан, Цмоки Минск (Беларус), Фрибург (Швейцария), Спортинг (Португалия), Игокеа (Босна и Херцеговина), У-БТ Клуж - Напока (Румъния), Лондон Лайънс (Великобритания) и Нептунас Клайпеда (Литва).


ПРОГРАМА


Квалификационен турнир С


Полуфинал 1 Игокеа (Босна и Херцеговина) - У-БТ Клуж Напока (Румъния)


Полуфинал 2 Спортинг (Португалия) - Фрибург Олимпик (Швейцария)


Финал - Победител полуфинал 1 и 2


Квалификационен турнир D


Полуфинал 1 Балкан - Цмоки Минск (Беларус)


Полуфинал 2 Лондон Лайънс (Великобритания) - Нептунас Клайпеда (Литва)


Финал - Победител от полуфинали 1 и 2


Останалите два квалификационни турнира са поверени на Кипър.


"Домакинството на Шампионска лига е огромно признание за Балкан и нашия град Ботевград. Изключително сме щастливи и горди от привилегията да съберем в "Арена Ботгевград" едни от най-силните европейски отбори. С приемането на световните квалификации през 2018 година Балкан показа, че зала 'Арена Ботевград" отговаря на най-високите стандарти за организация на спортни форуми. Вярвам, че именно този факт позволи на ФИБА да ни гласува това огромно доверие днес. През последните години Балкан показа, че е изключителен домакин на редица международни турнири. Надяваме се, че ще получим подкрепа както от БФБ, така и от Министерството на младежта и спорта за организацията на този престижен турнир, който би накарал Европа да говори отново за баскетбола в България и ще помогне за популяризирането на този спорт у нас." 


Михаил Михайлов, президент на БК Балкан