"Победа и пак победа...ние пеем само за победа", както и "Българи юнаци" ще сe скандира от 40 000 българи тази вечер точно в 21,15 часа на стадион "Васил Левски".

Националният отбор на България излиза срещу световния шампион Италия в първото си домакинство по пътя към Мондиал 2010 в ЮАР. След равенството с Черна гора в първия мач от квалификациите, където нашите пропуснаха да победят, след като водеха в резултата и накрая едва се спасиха от срамно поражение, искат да постигнат трите точки. Нещо много трудно, но не и нереално. Истината е, че ние винаги сме били тим, който може да изненада най-добрите и най-големите сили в света, след което да се сгромолясаме с противници, които са пълни аутсайдери срещу нас.

Това е идеалният момент да победим световния шампион. "Скуадра адзура" пристигна в София без  голяма част от своите звезди, като Джанлуиджи Буфон, Мауро Каморанези, Алесандро Дел Пиеро, Андреа Пирло, Марко Матераци и Фабио Гросо. Вярно е, че съперникът ни има две победи от два мача и това ги успокоява, но е истина също така, че итлианците играха много слабо в мачовете с Кипър и Грузия. На Острова на Афродита единствено великолепните спасявания и класа на Буфон и двата гола на Антонио ди Натале ги спасиха от изненадващо равенство, та дори и от поражение, докато срещу Грузия талантът на Де Роси изпъкна с два красиви гола сред много безидейна игра на тима, воден от Липи.

Гостуването в София на нашите противници е смятано от тях за най-трудното в  групата, като присъствието на Димитър Бербатов и Мартин Петров в нашия състав плаши италианците. "Може би в мача с България и равенството в София е чудесен резултат за нас. Освен супрезвездата ви Бербатов, Мартин Петров е от изключително висока класа", коментира Липи на снощната си пресконференция. Това показва, че цел номер едно на тима е да си тръгне от България непобеден.
40 000 българи, които ще напълнят "Васил Левски" и трябва да подкрепят от самото начало тима с "Българи юнаци" и да вярват, че играчите на Палмен Марков могат да продължат традицията "трикольорите" да не губят срещи с Италия в България.

До момента имаме четири срещи с тях на наша територия, в които сме записили две победи и две равенства. Последният сблъсък е през 1991 година, когато "Скуадра адзура" идва в София като бронзов медалист от Мондиала преди година и губи с 1:2 от нашите.

Липсата на Буфон може да се окаже решаваща в полза на "трикольорите". Стражът на Юве е сред най-добрите в света от 10 години, като непрекъснато спасява своите съотборници в тежките ситуации, както например бе с Кипър. Всички се надяваме, че дойде време Бербатов да се разпише срещу един от грандовете в световния футбол с националната фланелка. Митко има невероятното постижение от 41 гола в 65 мача с националната фланелка, но все още му липсва попадение във вратата на тъй наречените сили в световния футбол във важен или официален мач, като не броим контролата с Германия (2:2) на "Герена", когато се разписа, но това бе проверка. Затова защо пък Бербо да не прати топката зад гърба на Марко Амелия, но важното е това да сторят възможно най-много български футболисти.

Защитата на гостите никога не е била толкова слаба, колкото е сега. Дзамброта се справя отлично, когато се включва в атака, но в дефанзивен план не демонстрира синхрон в последните мачове с Канаваро и компания. Капитанът и носител на "Златната топка" за 2006 година вече е на 35 години и не е това страшилище от преди две години. Именно поради тази премина не играе във всичките мачове на Реал (Мадрид). Джорджо Киелини пък бе най-добрият играч на италианците на Евро 2008, но се завърна наскоро на терена след травма и не е в оптимална форма, което се вижда и в клубния му тим Ювентус, който допусна по два гола от БАТЕ Борисов и Палермо в последните срещи на тима, а той бе с основна вина за някои от тях. Андреа Досена има едва три срещи за националния отбор, което може да си окажа влияние, ако 40 000 не спират да подкрепят "трикольорите".

Нападателят на Удинезе Симоне Пепе дебютира със синята фланелка, Рикардо Монтоливо също няма опит с екипа на световните шампиони. Затова защо да не вярваме, че играчите на Пламен Малков могат да зарадват цялата нация, и да изненадат света, както неведнъж се е случаво в историята ни.

Това поколение има нужда да отиде на Мондиал 2010. Има нужда да повярва в силите си и това е идеалният момент да накара цял един народ да вярва в класирането ни в ЮАР. Пътят е дълъг и труден, но положителен резултат днес ще върне самочувствието на футбола ни, които след скандалите с ЦСКА и трагичното представяне на Левски в Европа бе намалено до минимум.