Тази вечер, от 18:00 часа, на стадион "Васил Левски", българският национален отбор ще се опита да спечели първата си победа в група 8 на квалификациите за световното първенство в ЮАР догодина, след като дотук записа 4 поредни равенства. Противникът на пръв поглед е удобен - Кипър. Този тим обаче не бива да бъде подценяван, тъй като вече показа зъбите си срещу световния шампион Италия и бе съвсем близо да открадне точка от "адзурите" на свой терен, но загуби драматично с 1:2.

Мачът с Кипър ще даде отговор на въпроса дали България ще продължи да мечтае за класиране на Мондиал 2010. Надеждите ни се съживиха след равенството с Ейре в събота в Дъблин и евентуална победа над Кипър би могла да се окаже началото на една успешна серия, с която да бъде заличена загубата на точки в първите три срещи от квалификациите. България стартира с изстрадано равенство 2:2 с Черна гора в Подгорица, след което дойде нулевият хикс с Италия в София и късметлийското 0:0 срещу Грузия в Тбилиси в мач, в който съперникът можеше да ни победи с 2-3 гола разлика. Малко очакваната точка в ирландската столица в повторния официален дебют на Станимир Стоилов начело на националния ни отбор обаче показа, че не сме обречени и че класирането на световното първенство не е невъзможно, макар че си остава доста трудна задача.

Проблемите в българския състав отново, както и в мача с Ейре, са свързани с отсъствието на най-силните ни футболисти в атака - Димитър Бербатов и Мартин Петров, заради контузии. Селекционерът Станимир Стоилов няма да може да разчита и на централния защитник Александър Тунчев, който също лекува травма, както и на крайния бранител Живко Миланов. Футболистът на Левски получи контузия още в 20-ата минута на мача с Ейре и бе заменен от ветерана Радостин Кишишев. Добрата новина за Стоилов е възстановяването на нападателя Валери Божинов, който, според думите на самия селекционер, ще играе със сигурност в мача. Аут от срещата е и вратарят Георги Петков, който се контузи преди двубоя в Дъблин.

Не се очакват сериозни промени в състава, с който България ще започне мача с Кипър. На вратата за българския тим, в отсъствието на Георги Петков, абсолютен титуляр е Димитър Иванков. Пред него, в дясната част на защитата вероятно отново ще действа футболистът на Литекс Станислав Манолев. В центъра на отбраната вероятно пак ще си партнират опитните Илиян Стоянов и Игор Томашич, като не е изключено Стоилов да гласува доверие на Елин Топузаков за сметка на неубедителния срещу Ейре хърватин с български паспорт. Има и вариант, в който Топузаков да започне като титуляр на левия бек, но най-вероятно лявата зона на отбраната ще бъде поверена на Радостин Кишишев, който се включи много добре срещу ирландците. В халфовата линия не се очакват промени в сравнение с мача в Дъблин. Като централни халфове отново ще действат Стилиян Петров и Станислав Ангелов, като полузащитникът на Астън Вила отново ще трябва да се нагърби с по-атакуващи функции. По лявото крило ще играе Благой Георгиев, а по десния фланг ще чакаме интересни решения от Димитър Телкийски. Срещу Ейре обаче именно двете ни крила разочароваха с изявите си., така че не е невъзможно Мечо да остане на пейката, а като титуляр да започне Велизар Димитров. Бившата звезда на ЦСКА може да започне и на мястото на Благой Георгиев. В атака, сигурно изглежда мястото на Димитър Рангелов, като въпросителната е кой ще му помага в нападението на тима ни - Валери Божинов или Ивелин Попов. По-вероятно е обаче да бъде гласувано доверие на Божинов, тъй като Попов не бе твърде убедителен срещу Ейре.

Какво е положението в състава на гостите от Кипър? Днешният противник на България също има проблеми с контузени футболисти. Заради травми, мача ще пропуснат Макридис, Хараламбидис, Окас и Николау. Така, най-големите опасности за българската врата се очаква да дойдат от Алонефтис и Константину. Селекционерът на Кипър Ангелос Анастасиадис се очаква да заложи на двама нападетли, като партньор на Константину в атаката на тима вероятно ще бъде Христофи.

В класирането в групата преди днешните 3 мача, начело е световният шампион Италия. "Скуадра адзура" заема първото място с 13 точки от 5 мача, а тимът на Ейре е втори с 11 точки, също спечелени в 5 срещи. България е трета с едва 4 точки, но има мач по-малко от "адзурите" и тима на Трапатони. С 4 точки от 4 мача е и тимът на Кипър на четвърта позиция, а на последните две места са Черна гора и Грузия, като двата тима имат по 2 точки. Мирко Вучинич и компания обаче имат изиграни 4 мача, а грузинците - 6.

Мачът между България и Кипър ще започне с минута мълчание по настояване на ФИФА. Футболната централа се обърна към всички свои членове, които ще участват в квалификациите за Мондиал 2010 на 31 март и 1 април, да започнат мачовете си с минута мълчание. Така ще бъде почетена паметта на всички жертви, загинали по време на футболния двубой от световните квалификации между Кот д’Ивоар и Малави. Тогава загинаха 22 души, а десетки бяха ранени, след като се срути стена на стадион "Хуфуне-Биони" в Абиджан.

Срещата България - Кипър ще бъде предавана пряко по БНТ 1 и БНТ САТ.

Вероятните състави:

БЪЛГАРИЯ: Иванков, Манолев, Стоянов, Томашич (Топузаков), Кишишев, Ангелов, Ст. Петров, Телкийски (В. Димитров), Георгиев, Божинов (Попов), Рангелов

КИПЪР: Георгалидис, Елиа, Гарпоцис, Хараламбус, Христу, Сациас, Михаел, Александру, Алонефтис, Христофи, Константину

СЪДИЯ: Мартин Инваргсон (Швеция)
СТАДИОН: "Васил Левски", София