Модерен мобилен комплекс за производство на скални фракции е открит в „Елаците-Мед“ АД


Ефектът от изграждането на съоръжението е максимално оползотворяване на природните ресурси и опазване на околната среда
На 12 ноември в Рудодобивния комплекс на „Елаците-Мед“ АД се състоя церемония, на която официално беше открит мобилен комплекс за производство на скални фракции. Ефектът от изграждането на съоръжението е максимално оползотворяване на природните ресурси и опазването на околната среда. На събитието присъстваха инж. Ивайло Николов, директор „Рудодобивен комплекс“, инж. Васил Шишков – зам.-директор, „Рудодобивен комплекс“ / Производство, инж. Владимир Александров – зам.-директор, „Рудодобивен комплекс“ / Минно планиране и проектиране, мениджъри и служители в „Елаците-Мед“ АД. Спазвайки всички противоепидемични мерки, въведени на територията на рудодобивното предприятие, там се състоя кратка церемония по освещаване на новата инсталация. Ставрофорен иконом Емил Якимов от Етрополския манастир „Света Троица“ отслужи тържествен водосвет за здраве, благоденствие и просперитет на всички служители в дружеството и безаварийна работа на производствените мощности на новото съоръжение. Официалният старт на инсталацията за производство на скални фракции бе даден с прерязване на трикольорна лента от директора на Рудодобивния комплекс и неговите заместници.
„С въвеждането в експлоатация на модерния мобилен комплекс за производство на фракциониран скален материал „Елаците-Мед“ АД за поред път доказва своя стремеж за оптимално оползотворяване на изчерпаемия природен ресурс. Реализацията на проекта е свързана и с опазването на околната среда, тъй като част от скалния материал (откривка), няма да се депонира като отпадък, а ще се реализират продукти, които ще се използват в строителството“, каза инж. Ивайло Николов, по време на събитието.
Новото съоръжението е с четиристадийно трошене, съставено от три мобилни колесни групи и дванадесет гумено-транспортни ленти, формиращи високопроизводителна технологична линия за производство на до седем различни вида скални фракции. Общата производителност на комплекса е 250 т/час.
Произвежданите крайни продукти (фракции) са сертифицирани съобразно СИСТЕМА 2+ по смисъла на Регламент (ЕС) 305/2011 по  стандарти - EN 12 620; EN 13 242; EN 12 043; EN 13 139 и EN 13 450.
Строителните работи на площадката бяха извършени в изключително кратък срок и професионално от „Геострой“ АД, а монтажните - от екип специалисти от  „Елаците-Мед“. За нуждите на проекта бяха привлечени и чуждестранни специалисти в част монтажна и част Автоматизация. Интересът към продуктите - скални фракции, се очаква да е голям предвид факта, че те са с коефициент на ускорено полиране над 53. 
С новото съоръжение „Елаците-Мед“ АД ще предлага продукти за строителния бизнес: добавъчен материал за бетон; скални материали за несвързани и хидравлично свързани смеси за използване в строителни съоръжения и пътно строителство; добавъчен материал за разтвор; скални материали за битумни смеси и настилки за пътища, самолетни писти и др. транспортни площи; трошен камък за ЖП линии.