Пред вестник „Азбуки“ директорът на ПГТМ „Христо Ботев“ Иван Николов споделя, че за втора поредна година, откакто е на този пост, училището не осъществява прием по специалността „Промишлена електроника“, която е била водеща по време на съществуването на Завода за полупроводникови прибори.  „Така или иначе, желаещи няма. Или ние в условията на пандемията не успяхме да обиколим училищата и да се представим, или обществото не разбира нуждата от кадри в този сектор“, посочва той. Николов споделя, че през годините са водени много разговори с представители на бизнеса и браншови организации и всички се обединяват около нуждата на тесни специалисти. 


„Имам голямо желание да трансформирам тази специалност в сферата на автомобилната електроника. Очаквам през февруари да сключим договор с фирма за дуална форма на обучение. Надявам се да успеем да разкрием прием за поне половин паралелка“, казва директорът. 


Според Иван Николов, бъдещето на професионалното обучение е именно в дуалната форма. „Тя дава много големи възможности. И сега, навършилите 18 години ученици си търсят допълнителна работа, за да помагат в бюджета на семейството. Това ще бъде реална форма, още в VIII и IX клас да се насочат професионално“, аргументира се той.


В интервюто е засегнат въпроса и за практическите упражнения. Директорът посочва, че предвидливо в учебната програма е заложено те да бъдат проведени в края на втория срок и изразява надежда дотогава положението да се нормализира. 


По отношение на дистанционното обучение, Николов допълва: „На всички ни е ясно, че обучението от разстояние е най-подходящото решение в настоящата ситуация, но то в никакъв случай не може да замени присъствената форма. По негови думи някои ученици, които не са посещавали редовно училище, в електронна среда са станали много по-активни, а други са все по-стресирани и трудно се концентрират.


„Нещата са динамични и трябва да бъдем гъвкави. Необходимо е да се търси оптималният вариант към настоящи момент“, категоричен е директорът на ПГТМ "Христо Ботев". Той съобщава, че таблети и флашки за достъп до интернет са предоставени на всички ученици, които не са имали.