С цел оптимизация на разходите за стопанисване и експлоатация на регионалното депо за неопасни битови отпадъци и повишаване на ефективността от дейността, със свое решение от 30 юли 2020 год. Общинският съвет подкрепи предложението на кмета на Община Ботевград, упълномощавайки го да предложи на Общото събрание на Регионалното сдружение за неопасни отпадъци“, считано от 1 януари 2021 год., дейността на депото да се поеме от ОП БКС.


Общото събрание, в което влизат кметовете на общините Ботевград, Правец и Етрополе, е подкрепило предложението, което налага да се пристъпи към закриване на общинско предприятие „Регионално депо за неопасни битови отпадъци“, стопанисващо обекта.


„За“ са гласували двама – кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов и Венета Златева – старши инспектор „Екология , устойчиво развитие и иновации“, която е била официално упълномощена от кмета на Етрополе.  От община Правец са присъствали зам.-кметът Деян Николов и Мария Лазарова – гл. експерт ООС, но без право на глас. Това става ясно от протокол към докладната записка, в която кметът Иван Гавалюгов предлага на ОбС Ботевград да гласува ОП „Регионално депо за неопасни битови отпадъци“ да бъде закрито, считано от 1 януари 2021 год. Докладната  е включена в дневния ред на заседанието, което ще се проведе утре – 30 декември. 


В друга докладна записка, която също ще бъде разгледана на предстоящата сесия, се предлага числеността на персонала на ОП БКС да бъде увеличена с 12 щатни бройки /от 136 на 148/: лаборант – 1; машинист ПСМ – 3; шофьор тежкотоварен автомобил – 1; машинист лекотоварен автомобил – 1, пазач невъоръжена охрана – 4; общ работник – 1. Мотивът за това предложение е "поемане на дейността по обслужване на регионалното депо".


Също така ОП БКС трябва да приеме и активите, които се водят на ОП „Регионално депо за неопасни битови отпадъци“, се посочва още в докладната до Общинския съвет.