Въпросът с ваксините не трябва да се политизира, категоричен бе здравният министър


Ситуацията с епидемията от коронавирус в България се подобрява. Ще бъде възстановен плановият прием и плановите операции в болниците. Ще бъде възстановено част от практическото обучение в училищата. Страната вече е на девето място в ЕС по смъртност. Облекчава се натискът върху лечебните заведения. Това стана ясно от брифинга на Националния оперативен щаб.


Мое дълбоко убеждение е, че там където свършва информацията, започва страхът. Неслучайно една от главните ни цели е, българските граждани да бъдат най-информираните граждани в ЕС. Благодарение на този стремеж на здравните власти да дават пълна и правдива информация се създаде особен тип доверие между гражданите и здравните власти и нашите колеги. Искам да изкажа личните си благодарности към всички медици, които продължават да дават най-доброто от себе си и на медиите, че ни помагате информацията да стига до всеки един български гражданин. 


Това доверие, което се изгради, доведе до няколко резултата - повишен ръст на желаещите медици във фазите на ваксиниране. Искам да благодаря на всички за правдивата информация, която разпространявате. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. 


По думите му, 72 години е средната възраст на починалите от коронавирус у нас. В момента средната заболеваемост е 150 на 100 000 души население за 14-дневен период. 


"Отчитаме изключително добра тенденция от въведените противоепидемични мерки в страната, като това рефлектира върху използваемостта на болничните легла на национална база: заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 32%, заетостта на интензивните легла е 44%", заяви здравният министър.


"Със сигурност само заедно ще излезем победители в тази битка. Колкото по-близо стоим един до други и си помагаме, толкова по-скоро пандемията ще остане лош спомен. Всичко, което се случва в страната, е заради въведените мерки. 15 области имат заболеваемост до 150 души на 100 000 души население. Този резултат дължим на всички български граждани, които вярваха и спазваха мерките", допълни проф. Костадин Ангелов.


Той бе категоричен, че въпросът с ваксините не трябва да се политизира.


"Различни политици се опитват да прокарат мисъл, че няма достатъчно ваксини. Това категорично не е вярно. Българската държава е осигурила достатъчно ваксини за всички. Въпросът с ваксините не трябва да се политизира", заяви здравният министър.


Проф. Костадин Ангелов каза още, че се предвижда възстановяване на плановия прием и плановата дейност в болниците, като за пациентите ще се изисква да имат отрицателен тест за COVID-19, който ще бъде безплатен за тях. 


Очаква се утре да бъде издадена заповед, в която да бъдат указани действията по приема и тестването на пациентите, допълни той.


Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че България вече е на 9-то място по смъртност от Covid-19 в ЕС и на 27 място по заболеваемост. Той посочи, че най-ниската заболеваемост към днешна дата се наблюдава в Разград, Търговище, Кърджали, а най-висока - във Враца, Варна, Плевен, Русе и Кюстендил. Тенденцията, на база 14-дневна заболеваемост, е оптимистична, важното е тя да се запази, добави той.


"Искам да благодаря на всички граждани, че достигнахме тези резултати. Смъртността е 13,7% на 100 хил. от населението, което значи, че сме на девето място в ЕС. Вътре в страната намаляха разликите между различните региони. В Разград е най-ниската заболеваемост - 75 души на 100 000, а най-висока е във Враца - 240 на 100 000 души. Ако видите картата на Европа в момента има 2 зони в светли цветове - Скандинавието и Балканите, най-вече заради България и Гърция", уточни той.


Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски съобщи, че негативните тенденции са най-вече във Великобритания и Чехия и се дължат най-вероятно на новия щам. По думите му, при върха на епидемията през пролетта на Острова е имало 18 000 хоспитализирани, а сега са 30 000.


"Това е един обезкопояващ факт, който не може да бъде пренебрегнат. Същото е положението в Чехия", допълни той.