Днес бе последната проверка на футболния отбор на Балкан преди началото на пролетния дял от първенството на Юггозападната трета лига. ова бе и единствената предсезонна проверка с отбор от Югозападната трета лига, в която участва Балкан - Ботев Ихтиман.. Всички останали бяха или с отбори от Северозападната трета лига, като втория отбор на Ботев Враца, с Локомотив Мездра и ФК Дреновец, или с юношески формации - на столичните Локомотив, Славия и Витоша Бистрица.


Днешната среща на стадион Христо Ботев като цяло бе равностойна, и двата тима се стремяха към победата изцяло с футболни средства, като освен това мачът бе изключително коректен. първото полувреме завърши без отбелязан гол, като домакините имаха няколко интересни слизания към вратата на Ботев Ихтиман, но или ударите им не бяха точни, или пък бяха спасени от вратаря на гостите.


Така продължи и през второто полувреме до 67-та минута, когато Ботев Ихтиман откри резултата. Само три минути по-късно обаче балканци изравниха за 1-1 след добра атака, завършващо подаване на Калоян Бонев и техничен удар без забавяне на Павел Петков.  След равенството и двата тима се опитаха да го променят и имаха възможности за това, като че ли повече бяха положенията за Балкан. В самия край на мача Ботев Ихтиман отбеляза втори гол, който бе директно след изпълнение на ъглов удар, не без помощта и на вятъра. В оставащите до края малко минути Балкан се опита да стигне до ново равенство, но не успя.


Преди началото на пролетния полусезон, което е в края на другата седмица - започва в събота, 20 февруари, има да се изиграят два отложени мача от есенния дял на шампионата. В единия от тях Балкан ще гостува на Надежда Доброславци в сряда, 17 февруари.