Растенията се култивират инвитро и живеят по-дълго


Петър Нефтелимов е мой приятел и човекът, с когото заедно осъществяваме  предприемаческата ни програма в ZeLLin House (Zero start) и един от основните партньори, с които развиваме къщата и мрежата на Номадско ЕдинЕние. Та в този смисъл той помага на местно ниво да развиваме проекти, с които създаваме нови модели и алтернативи за живот, извън големия град. Жизнен, пълен с идеи и с нестихващо постоянство. Това казва за Петър ботевградчанката Цветелина Петкова. 


Младият мъж е част от екипа на един друг проект – „Цвете в епруветка“, за който напоследък доста се пише и говори.  Петър Нефтелимов и още двама негови млади колеги – биолози и учени - Йоана Ушакова и Микаела Станчева, разработват идеята и кандидатстват за финансиран в конкурса „Наука за бъдещето“. Средства в размер на 14 908 лв. са осигурени от фондация America for Bulgaria и ScienceUp.


„Така ще можем да започнем производството на първите ни цветя в епруветки и се надявам към средата на годината да имаме първите бройки. А за най-нетърпеливите, които искат да зарадват любим човек с цвете в епруветка, ще кажа, че вече приемаме заявки“, казва Петър пред вестник „Борба“ – Велико Търново.  


Петър Нефтелимов е роден в Павликени, възпитаник е на паралелката по биология и химия в Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново, а след това избира да учи биотехнологии в Софийския университет. 


В университета, когато изучавал предмета „Растителни биотехнологии“, Петър научил за метода благодарение на проф. д-р Венета Капчина-Тотева. И тогава му хрумнала идеята за разработването на този нестандартен и изключително оригинален подарък. Още повече, отгледано по този начин, цветето може да живее два месеца.


„Става дума за микроразмножаване на растения. Така цветята в епруветка са продукт от инвитро култивиране на растения, което е процес в растителните биотехнологии. Цветята в епруветка се използват за научни изследвания, експерименти, както и за масова продукция на земеделски култури. Техниката осигурява бързо и контролирано размножаване на растения в лабораторни условия. По този начин се дава възможност за опазване на застрашени видове. Но това е и изследователска система за изучаване на растежа и продуктивността на растенията, разказва още Петър Нефтелимов пред в. „Борба“. - С много малко стартов растителен материал могат да бъдат произвеждани голям брой възрастни растения в лабораторни условия. Така се появила идеята за „Цвете в епруветка“ като алтернатива на букета и иновативно решение за декорация“, допълва той. 


През 2020 год.Петър и неговите колеги спечелиха второ място в „Академия с иновации“ с проекта си „Цвете в епруветка“. „Но за да произвеждаме цветя в епруветки, ни е необходима лаборатория с подходящото оборудване. Единият вариант е да наемем такава, другият – да си имаме собствена. Това е по-скъпият и по-трудният вариант, но е възможност за истинско развитие“, обяснява той.


Освен че се опитва да създаде цвете в епруветка, Петър Нефтелимов има и собствена предприемаческа програма на село Zero Start, която реализира заедно с ботевградчанката Цветина Петкова. Младият биолог е и ментор на различни предприемачески програми, сред които на ABLE Mentor, БААТ и УНИЦЕФ България. Там мотивира с личния си пример ученици и младежи и им помага да реализират собствените си проекти, съобщава още вестник „Борба“.


Пред наш репортер Петър обеща да даде специално интервю за botevgrad.com през април или май тази година, когато ще има реална продукция и снимков материал.