Пешеходната алея ще се реализира от източната страна на Стара река. Тази алея ще свързва централната градска част с околовръстното на града и с вилна зона Зелин. 


“Това е един от приоритетните обекти, който бих желал в най-скоро време на реализираме. Убеден съм, че ще се използва изключително много от жителите на Ботевград, които активно ползват и алеята към Зелин. Това ще е една много естествена, пряка, удобна и приятна връзка от центъра на града към вилната зона. Впоследствие възнамеряваме да изработим проект за такава алея и в северна посока, към ЖК “Саранск“, отново по поречието на реката, но там сме доста по-ограничени откъм инфраструктура, която можем да реорганизираме, но може да се намери такова решение – под Бизнес  центъра в посока Чавдарския мост и респективно по ул. “Преслав“ – да бъде обособена такава алея, която да свързва северната част на града с центъра и с пешеходната алея към вилната зона, за да се получи една връзка покрай реката, която да пресече целия град. Но това ще бъде на следващ етап. Идеята е да използваме по най-добрия начин пресичането на града от Стара река и да направим удобна инфраструктура за пешеходци и велосипедисти по поречието на реката“, каза кметът Иван Гавалюгов по време на обсъждането на идейното решение. 


Арх. Мануела Еленкова от общинската администрация представи предложението в детайли.


В обсъждането мнения, въпроси и предложения отправиха арх. Весела Маркова и общинският съветник Дамян Маринов. 


Арх. Маркова предложи да не се измества оста на алеята след ул. “Христо Ботев“ от тази, която първоначално тръгва от скулптурата “Петте клюкарки“. Според нея алеята трябва да се вижда в нейната цялост. В противен случай се губи ефектът от красотата й, подчера тя. 


Арх. Весела Маркова изрази мнение, че непрекъснатият жив плет ще откъсне пешеходеца от красотата, шума и въобще от въздействието на реката. Според нея живият плет трябва да бъде засаден на участъци, като на повече места се осигури достъп до алеята, или вместо него да се постави ажурен парапет.   


Арх. Мануела Еленкова отговори, че идеята е гъстият жив плет да предпазва децата от инциденти. 


Арх. Маркова обърна внимание, че предвидените остри върхове на зелените площи не са предпочитани от озеленителите, тъй като са трудни за поддържане.


Общинският съветник Дамян Маринов постави въпроса за обезопасяването на коритото на Стара река с парапет, за което има решение на общинския съвет от 2018 год. Той изрази съмнение, че озеленяването с храсти ще предпази децата. 


Граждани се включиха в обсъждането и със запитвания по чата. Подробности – от видеото към текста!